Klein NK Wielrennen in Dongen 22 en 23 juni

Foto: Harm Rijswijk

Nog een ruim een maand te gaan en in het weekeinde van 22 en 23 juni staat Dongen landelijke in de wielerschijnwerpers. Vijf wedstrijden voor het kleine Nederlands Kampioenschap worden in en rondom Dongen verreden. Drie maal zal zaterdag het Wilhelmus klinken voor een van de winnaars van de drie wedstrijden die op die dag worden verreden.

Zondag gaat dat twee keer gebeuren. Om dit evenement geslaagd op de kaart te zetten is er een prima samenwerkingsverband tussen de organisatie, de gemeente Dongen en de gemeente Oosterhout. Permanence, het centraal logistiek centrum, is deze twee dagen het gemeentehuis van Dongen. Ook zijn er met verschillende instellingen goede samenwerkingsafspraken gemaakt. Zo is het Cambreurcollege deze dagen gastheer als het gaat om kleedaccommodaties inclusief douchegelegenheden.

Gouden jubileum bekroond met klein NK wielrennen
De Stichting Wielerbelang Dongen organiseert ruim 50 jaar in en rondom Dongen wielerwedstrijden in samenwerking met wielervereniging De Jonge Renner uit Oosterhout. Wielerfanaat pur sang good-old Wim van Dongen zette met een aantal Dongenaren het wielergebeuren in Dongen op de kaart. De Ronde van Dongen was ooit een profronde met klinkend namen zoals o.a. Joop Zoetemelk, Gerrie Kneteman, Hennie Kuiper en Henk Lubberding. Maar ook de Ronde van Midden Brabant, de kweekvijver voor toekomstige profs, waar renners zoals Lars Boom, Johnny Hoogerland en Mike Teunissen op het ereschavot stonden, is nog steeds een aantrekkelijke klassieker.

Omdat de Ronde van Midden Brabant dit jaar in september voor de 50e keer van start gaat, heeft de KNWU het kleine NK aan Dongen toegewezen. Voor het bestuur van de Stichting Wielerbelang Dongen een grote eer en uitdaging, een gouden kroon op het jaarlijks terugkerende werk, de wielerdag Dongen. Met daarin nu de Ronde van Dongen (een criterium voor Nieuwelingen), de Ronde van Midden Brabant (klassieker voor beloften en renners zc) en voor de schooljeugd De Dikke Banden Race.

 

Parkoerslengte 9,7 kilometer
Start en finish liggen deze dagen rondom het gemeentehuis van Dongen. De startlijn ligt in de Bolkensteeg en van daaruit gaat het peloton richting Klein -Dongen, waar het op de kruising bij in ’t Groen en Henriette linksaf gaat richting ’s Gravenmoer. Op de T kruising bij keurslager Van Strien gaat het linksaf naar Oosteind, waar de renners in Oosteind linksaf de Griendsteeg in draaien. Aan het einde van deze weg gaat het linksaf de Hogedijk op, aan het einde linksaf richting de Lage Ham en gelijk weer rechts naar de Watertorenstraat oftewel de Kasseienstrook van Dongen.
Als de renners hier af komen belanden zij op de Lage Ham en gaan in volle vaart richting de finishlijn op de Hoge Ham die ter hoogte van de hoofdingang van de zusters Franciscanessen ligt. Afhankelijk van de categorie moeten er meerdere ronden worden afgelegd.

Programma

De KNWU heeft voor dit NK per categorie de afstanden vastgesteld die afgelegd moeten worden. Samen met organisatie is het parkoers verkend en is dit door de wielerbond goedgekeurd.

Zaterdag 22 juni begint dit NK om 10.00 uur met de Nieuwelingen meisjes. Zij rijden in het totaal 6 ronden wat neer komt op 58,2 km.
Om 12.15 uur is het aan Junioren vrouwen die een ronde meer moeten afleggen: 7 ronden in het totaal 67,9 km.
De dag wordt om 15.00 uur afgesloten door de Junioren heren. Zij rijden in het totaal 126,1 kilometer. Bij de dames wordt een compact peloton verwacht dat rond de finish uiteen zal spatten voor de eindzege. Het is echter afwachten wat het weer, wind en regen, gaat doen. Vooral op de Hogedijk richting de Kasseienstrook. Deze laatste strook kan ook d scherprechter zijn. Dit echter in tegenstelling tot de Junioren heren. Experts verwachten hier, ook weer afhankelijk van wind en regen, veel strijd en veel vluchters.

Zondag 23 juni begint om 10.00 uur met de Nieuwelingen jongens. Zij gaan voor 8 ronden, goed voor 77,6 kilometer. Het NK wordt afgesloten door de Elite renners zc. Een peloton waarin renners acteren die een profcontract willen afdwingen. Maar ook renners die net niet een profcontract wisten te bemachtigen. Zij rijden in deze afsluitende koers 17 ronden, in het totaal 164,9 kilometer. Ooit was er eens een renner uit Dongen die in Nijmegen bij deze categorie deze titel in de wacht wist te slepen. Nu zit hij in de organisatie en is hij de koersdirecteur: Martin van Steen.

Sponsoren
Ondernemers die dit weekeind dit evenement willen ondersteunen, kunnen contact opnemen met de organisatie. Komt u voor 10 juni tot een overeenkomst met onze sponsorcommissie, dan kan mogelijk uw naam of bedrijfslogo op de finishboog en op de achterwand van het erepodium komen te staan. Voor sponsorinfo: [email protected]
Voor meer informatie: www.nkwielrennendongen.nl

Reacties

article
107718
Nog een ruim een maand te gaan en in het weekeinde van 22 en 23
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190513/klein-nk-wielrennen-in-dongen-22-en-23-juni/
2019-05-13T15:26:08+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2019/05/13152404/rvd19.jpg
Nieuws, Sport