Cinemaclub Dongen presenteert de aangrijpende dramafilm ‘Utoya 22 juli’

Foto:

Vanavond, maadag 13 mei,  vertoont Cinemaclub Dongen de dramafilm “Utoya 22 juli” in het theater De Volckaert.

Noorwegen, 22 juli 2011, 15.07 uur. Een zware autobom ontploft in de regeringswijk van Oslo. Twee uur later arriveert aanslagpleger Anders Behring Breivik verkleedt als politieagent op het eiland Utøya, ongeveer veertig km ten noordwesten van Oslo. Daar opent hij het vuur op jongeren van de Noorse Arbeiderspartij tijdens hun jaarlijkse jeugdkamp. In tweeënzeventig minuten doodt Breivik negenenzestig mensen. Tientallen raken zwaargewond. Honderden lopen zwaar psychisch trauma op.

Met het zeer indrukwekkende Utøya 22. Juli brengt regisseur Erik Poppe de aandacht terug naar de verschrikkingen van die dag, en laat hij ons in één zenuwslopende take zien, wat niet te beschrijven valt. Zijn camera pakt daarvoor de achttienjarige Kaja op, om haar vervolgens niet meer uit het oog te verliezen. We volgen haar naar haar tent terwijl zij met haar moeder belt, die bezorgd is na de aanslag in Oslo. Kaja stelt haar gerust: Utøya is misschien wel de veiligste plek om op dat moment te zijn. Maar voor ze het weet klinken de eerste geweerschoten. Vanaf dat moment wordt de kijker real-time meegenomen in een tweeënzeventig minuten durende huiveringwekkende overlevingsstrijd van Kaja. De camera volgt haar tijdens de wanhopige zoektocht naar haar zusje Emilie. In de verwarring en chaos rennen we in paniek met haar mee, zoeken we in de modder dekking tussen vluchtende lotgenoten, en zijn we erbij wanneer zij een zwaargewond slachtoffer troost.

Met veel respect voor de slachtoffers is Erik Poppe met Utøya erin geslaagd om een inktzwarte pagina uit de Noorse geschiedenis op zeer aangrijpende wijze te vertellen. Doordat de aandacht volledig naar de slachtoffers uitgaat, wordt de impact van Breiviks verschrikkelijke terreurdaad alleen maar groter. De verschrikkingen die de jongeren die dag op het eiland Utøya meemaakten, vertellen alles. Daarna kun je alleen maar stil zijn.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties