Column Bernadette Klerx: ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…’

‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…… Vijf keer mocht burgemeester Marina Starmans deze gedenkwaardige woorden op de ochtend voor de verjaardag van onze Koning uitspreken.

Dongen heeft er vijf nieuwe ‘leden in de Orde van Oranje-Nassau’ bij. Antoon Brenders, Jan Brok en Ine Brok-Koenen, Hans Verharen en Wim Mertens; en ook al hadden sommigen, ondanks goed gesmede complotten van familie en vrienden, vermoedens over wat er stond te gebeuren, één emotie deelden de gedecoreerden allemaal: ze waren diep onder de indruk van deze bijzondere uiting van waardering. Want hoe nuchter mensen er soms ook over praten, het blijft toch bijzonder: een koninklijke onderscheiding krijgen. En de reactie is steeds verschillend: sommigen pinken spontaan een traantje weg; anderen lijken onverstoord, moeten het allemaal nog verwerken.

Elk jaar gaan we (de burgemeester en wethouders, de pers en enkele ambtenaren) met de bus op pad om lintjes uit te delen. Is altijd heel gezellig. We stellen ons verdekt op in de buurt van het adres waar de decorandus naartoe gelokt is en gaan dan ineens met de hele ploeg naar binnen, de burgemeester voorop met in haar kielzog de wethouders en pers. Dat is ook meestal het moment dat bij degene die tot dan toe vakkundig om de tuin is geleid, het kwartje gaat vallen.

We beginnen deze vrijdag bij de brandweerkazerne; daar staan we met vrienden en collega’s Hans Verharen op te wachten, die keurig met de brandweerauto wordt voorgereden. Hans krijgt de onderscheiding vanwege zijn ongelooflijk lange staat van dienst bij de Vrijwillige Brandweer Dongen (maar liefst 33 jaar). Hans werd er een beetje stil van toen de burgemeester in mooie woorden vertelde waarom hij de onderscheiding verdiende. Hij moest duidelijk even ‘bijkomen’ van deze verrassing.

Daarna zetten we koers naar de Laurentiuskerk waar een grote schare familieleden en vrienden mee de kerk in gaat om Jan Brok en zijn vrouw Ine te verrassen. Beiden zetten zich al jarenlang in voor de parochie Dongen en Klein-Dongen-Vaart. Jan is daarnaast ook nog mantelzorger en bezorgt maaltijden thuis voor de SWOD. Ine runt naast het werk voor de parochie ook nog het winkeltje in De Volckaert en is de steun en toeverlaat voor veel bewoners daar. Na het officiële gedeelte volgde er een spontaan ‘lang zal ze leven’.

We vervolgen de weg naar de Gouden Leeuw, waar Antoon Brenders met een smoesje naar toe gelokt is. ‘Oh jeetje toch’, is zijn reactie als hij bij binnenkomst de burgemeester en veel vrienden en bekenden in het vizier krijgt. Ook Antoon was even heel erg stil en onder de indruk na de woorden van de burgemeester. De ‘achterban’ van Antoon maakte er daarna maar meteen een compleet feestje van met live Tsjechische volksmuziek. Want daar ligt het hart van Antoon. Hij was jarenlang de drijvende kracht en grote promotor van de Dongelander Muzikanten en is nu bij actief bij het Promotieteam Tsjechische volksmuziek.

Als laatste stop op deze ochtend gaan we naar museum De Looierij, waar een grote groep familie en vrienden bij elkaar is gekomen voor Wim Mertens. Wim heeft er maar liefst 48 jaar vrijwilligerswerk op zitten, voornamelijk bij Scouting St. Jozef; nu is hij actief in het bestuur van de Stichting Dongha-Heem en Museum De Looierij. En dat waarderen heel veel mensen. ‘Ik ben er heel erg blij mee’, liet Wim weten nadat hij de onderscheiding opgespeld had gekregen. En daarmee verwoordde hij eigenlijk precies de gevoelens van alle gedecoreerden.
Hans, Ine, Jan, Antoon en Wim, namens Dongen.Nieuws.nl van harte gefeliciteerd met deze bijzondere onderscheiding.

Bekijk foto’s van de lintjesregen in de fotoserie bovenaan dit artikel (foto’s: Jan Stads/Pix4Profs)

Bernadette Klerx

Reacties