Theek 5 Dongen net niet beste bieb van Nederland

Foto:

Bibliotheek Theek 5 Dongen pakt naast de titel Beste Bibliotheek van Nederland. Bibliotheekblad – het vakblad voor openbare bibliotheken en organisator van deze verkiezing – roemde Theek 5 vanwege haar multifunctionaliteit, lokale samenwerking en netwerkkracht, maar benoemde bibliotheek dbieb Leeuwarden als winnaar.

“Het was een eer geweest als wij deze ‘Oscar voor bibliotheekwerk’ binnengesleept hadden” zegt Wanda Moelands, programmamaker in Dongen, “maar we zijn erg trots dat we 1 van de beste 6 zijn. We nemen een mooi juryrapport mee naar huis en bedanken iedereen die op ons gestemd heeft.”

Op dinsdag 16 april reisde een Theek 5 delegatie af naar het Nationale Bibliotheekcongres om te horen wat de jury van de bibliotheek vindt en of we genoeg stemmen hadden binnengesleept. En dus de titel Beste Bibliotheek van Nederland mee naar Dongen mochten nemen. Het was spannend tot het laatste moment, maar uiteindelijk ging Leeuwarden er met de titel vandoor. Op de tweede plaats eindigde de bibliotheek van Vught, derde werd Deventer. Dongen viel dus net buiten de top 3.

Klein in opzet groot in daden
De Dongense bieb is relatief klein, dus het is heel bijzonder dat Theek 5 Dongen kans maakte op deze prestigieuze titel. “Je kunt zelf wel denken dat je baanbrekende dingen aan het doen bent en als een gerenommeerd vakblad dat ook vindt, wordt het bevestigd” aldus Wanda Moelands. “We namen het op tegen vijf andere bibliotheken. Helaas gaan we niet met de titel naar huis, maar we zijn er wel vol voor gegaan. In Dongen doen we dingen samen en als het er écht om gaat, helemáál. De titel hebben we misschien niet gewonnen, maar dat maakt ons niet minder trots op onze bibliotheek.”

Sociaal gezicht
“De moderne openbare bieb ziet er heel anders uit dan vroeger”, vertelt Ilse van der voorden, specialist communicatie. “Boeken en educatie zijn nog steeds heel belangrijk, maar de bieb van nu is een multifunctioneel kennishuis dat zich ook inzet om sociaal-maatschappelijk van betekenis te zijn. Theek 5 doet dit in grote mate. We bieden veel inwoners van gemeente Dongen een steuntje in de rug door kennis en informatie te delen en ondersteuning te bieden. Met als doel hun kennis te vergroten en hun talent te ontwikkelen, zodat iedereen in de samenleving mee kan doen en bij kan dragen.”

Wereld beetje mooier
“Theek 5 werkt bijvoorbeeld samen met Taal Centraal en ContourdeTwern om geletterdheid te bevorderen, houdt inloopspreekuren voor juridische hulp, logopedie en digitale vragen en verwelkomt mensen met dementie en hun mantelzorger in de Dementheek. Daarnaast biedt de bibliotheek themaworkshops en –cursussen (fysiek en online) aan en kunnen de kinderen van 0 t/m 8 jaar komen luisteren naar mooie verhalen. Maar dat is nog niet alles. Theek 5 voorziet ook regelmatig in vrijwilligersbanen voor bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden of mensen met een beperking. “Hiermee maken we de wereld een beetje mooier”, zegt Ilse.

Gebouw werkt mee
Veel mensen maken gebruik van de ondersteunende diensten van Theek 5. De drempel om binnen te stappen is dan ook heel laag. Dit is mede te danken aan huisvesting in De Cammeleur. Wanda vertelt enthousiast: “Het gebouw ‘werkt’ met ons mee zoals de architect bedoeld heeft. Het heeft een open karakter waardoor je hier makkelijk binnenloopt. Daarnaast is het interieur uitnodigend om er een tijdje te verblijven of rond te neuzen. Er zijn gezellige zitjes, een klautertribune voor de kleintjes, een leestafel, werkplekken en een horecagelegenheid; hartstikke hip en eigentijds. In dit gebouw zijn ook Het Kunstpodium, ContourdeTwern en Theater Donckhuys gevestigd. De fysieke nabijheid van samenwerkingspartners maakt samenwerken vanzelfsprekend. We versterken elkaar en daardoor kunnen we een schitterend aanbod van hoge kwaliteit neerzetten.”

Kwartiermaker
En Theek 5 is een lokale netwerkorganisatie. “Theek 5 is een kwartiermaker die partijen samenbrengt. We nemen hierin het voortouw en zoeken actief naar nieuwe manieren van samenwerking”, vertelt Wanda. “Uiteraard werken we al nauw samen met onze samenwerkingspartners binnen De Cammeleur, maar ook in toenemende mate met Dongense verenigingen, bedrijven, lokale organisaties en bijvoorbeeld kunstenaars. Onze belangrijkste drijfveer hiervoor is om het Dongense publiek meerwaarde te bieden met vernieuwende en betekenisvolle activiteiten en evenementen. Onze nominatie voor de titel Beste Bibliotheek van Nederland is een prachtig compliment. Dat hebben we echt samen gedaan.”

 

Reacties