Uniek in Nederland: 50 jarig jubileum Bedrijfs- en ZomerAvondvoetbal

Foto:

Dongen staat op het punt een Nederlands record te vestigen. Woensdag 17 april aanstaande wordt er voor het 50ste jaar op rij afgetrapt door de voetballers in de zomeravondcompetitie. Het gouden jubileum is een unicum, zo heeft de KNVB bevestigd.

Zomeravondvoetbal is een bijzonder fenomeen. Het wordt gespeeld onder auspiciën van de KNVB, maar buiten de reguliere competitie om. Het seizoen begint in het voorjaar en duurt tot aan de zomervakantie. Er wordt juist niet gespeeld op zaterdag of zondag, zoals bij voetbalclubs, maar op een doordeweekse avond. De deelnemende ploegen zijn teams met opvallende namen die bestaan uit voetballers die graag samen op het veld staan als vriendengroep. Ze kleden zich om in een van de kroegen in Dongen of Dongen-Vaart. De wedstrijd duurt wat korter dan normaal (twee keer een half uur) maar de derde helft (na afloop aan de toog)  duurt meestal extra lang, want gezelligheid kent geen tijd.

Komend seizoen nemen er 9 teams deel, verspreid over 6 Dongense cafés. Van oudsher heet de competitie: bedrijfs- en zomeravondvoetbal (BZA). Zeker in de beginjaren stimuleerden de Dongense bedrijven hun personeel om gezellig een potje mee te voetballen. Maar die tijd is al lang voorbij. Wat is gebleven, is de amicale sfeer van vrienden en bekenden onder elkaar die eerst samen een sportieve wedstrijd spelen en daarna een biertje drinken.

,,We hebben navraag gedaan bij de KNVB en het blijkt dat alleen in Dongen deze traditie nog stand heeft gehouden. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. We gaan dit ook op bijzondere wijze vieren. De jubileumcommissie zorgt voor een programma dat past bij de sfeer en traditie van 50 jaar BZA. Nadere informatie maken we binnenkort bekend. Maar de datum kan alvast worden genoteerd: vrijdagavond 17 mei. En natuurlijk gaan we dan eerst samen voetballen en daarna samen een potje bier drinken”, aldus BZA-voorzitter Frie Aarts.

Woensdagavond 17 april om 19.30 uur wordt het gouden jubileumjaar geopend met twee duels: VV Bal op ’t Dak – FC De Valk 2 (veld DVVC) en Bokito’s – VV Karrewiel 2 (Vaart). Vanuit de café’s De Valk, De Gouden Leeuw, ’t Karrewiel, de Salamander, Janssen & Janssen en Den Hamse Bok worden verder de voetbalschoenen aangetrokken door de spelers van VV Karrewiel 1, FC Wildhagen Metselwerken, FC De Salamander, FC De Gouden Leeuw en VV De Dabbers. In totaal zullen 36 wedstrijden worden gespeeld. Kijk voor het programma op www.dongenbza.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen