EU-parlement wil af van klokverzetten in 2021

Aanstaande zondagmorgen in alle vroegte gaat de klok van twee naar drie uur. Dan wordt het zondag gelijk een uurtje langer licht. Maar hoe lang gaat het nog duren dat we de klok jaarlijks eind maart een uur vooruit zetten?

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat er in 2021 een einde komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat een lappendeken aan verschillende tijden ontstaat. Voor Nederland is het gunstig dat de omringende landen hetzelfde gaan doen met de tijd.

En dan zijn er nog de persoonlijke voorkeuren. De een wil permanente wintertijd, de andere juist zomertijd in verband met lange zomeravonden Wat is gezond voor de mens? Recent onderzoek wijst zelfs uit dat een uur terug nog beter zou zijn voor de West-Europese mens. Dat we dus de tijd gelijk trekken met Engeland: Greenwich-time. De discussie zal nog wel even duren voordat de politiek een besluit neemt. Volgens het Europese Parlement mag ieder land voor zichzelf beslissen, maar er zal wel met omliggende landen worden gesproken wat het meest handig is.

Voor de zomertijd als standaardtijd moeten in maart 2021 voor het laatst de klokken een uur vooruit, zo meldt het ANP. Bij een permanente wintertijd moeten de klokken in oktober 2021 een uur terug.

Bij het ingaan van de wintertijd maakte Zondag met Lubach er een item over (zie video bovenaan).

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen