Knallend programma Oranjeparkfestival 2019

Foto: Kees Laurijsen

Ook dit jaar is het Stichting Oranje Comité Dongen gelukt om de vibe van Koningsdag op te roepen tijdens de programmapresentatie van Oranjeparkfestival 2019. Woensdag 20 maart was dat zover; het tot dusver geheim bewaarde programma werd gepresenteerd aan de toegestroomde pers, diverse commissieleden van de organisatie en vele sponsoren.

En dat alles, naar inmiddels goede traditie, op een verrassende locatie. Dit jaar viel die eer te beurt aan Partyservice Vermeulen, net over de Dongense dorpsgrens, die de aanwezigen trakteerde op een letterlijk kijkje in de keuken. De gasten genoten van alle lekkernijen terwijl het programma werd ‘opgediend’. Dit jaar met een mooie uitbreiding: een extra podium in De Cammeleur, waardoor een nóg diverser programma tijdens Oranjenacht en Koningsdag wordt aangeboden aan het Dongens publiek.

De Cammeleur: Trotse Partner van het Oranjeparkfestival
Een paar maanden eerder tekenden Stichting Donckhuys en het Oranjecomité een contract waarin de samenwerking bezegeld werd. Directeur Jurgen Jansen van Stichting Donckhuys hierover: “Wij zien deze unieke Dongense samenwerking als een mooie bijdrage aan de programmering van het festival en als een kans om het Dongense publiek ook kennis te laten maken met ons theater.” Voor het Oranjecomité betekent het toevoegen van De Cammeleur aan het festivalterrein een mooie aanvulling op het toch al brede programma. Bas de Jong, voorzitter van Stichting Oranjecomité Dongen, vertelt: “Wij denken dat we hierdoor ook andere Dongenaren aanspreken met onder andere een leuk theaterprogramma.”

Ingangen festivalterrein aan Hoge Ham en Wilhelminaplein
De Gemeente Dongen is druk bezig om het centrum te vernieuwen. De eerste aanpassingen aan Park Vredeoord zijn inmiddels gedaan. Het Oranjeparkfestival speelt graag op deze veranderingen in. Daarom verhuist zij de ingangen van het festivalterrein naar de Hoge Ham en het Wilhelminaplein. Hiermee wordt de indeling logischer en wordt er gebruik gemaakt van de nieuwe brede ingang naar Park Vredeoord.

 

De Nederpop All Stars treden op met Erik Mesie

‘Vet op de botten’
Een groots festival organiseren vraagt ook om een grote portemonnee. De vele sponsoren zorgen er elk jaar voor dat een groot deel van de kosten gedekt zijn, maar horeca-inkomsten maken het verschil tussen verlies of winst. Een paar jaar geleden werd er bijvoorbeeld een flink verlies geleden. Afgelopen jaar was het prachtig weer en werden er overuren gemaakt bij de bars. Daarom heeft de organisatie eind 2018 alle verenigingen die de bars bemand hebben, kunnen verrassen met een leuke bonus. Want ook hele goede jaren wil de organisatie samen delen.

Een extra podium in 2019 zorgt ook voor extra kosten voor de organisatie en dat terwijl goed weer (en dus goede inkomsten) niet gegarandeerd zijn. Dit kan het Oranjecomité alleen maar doen als er voldoende geld in kas is. Vooral door de goede editie van 2018 heeft de organisatie voldoende ‘vet op de botten’ om deze uitbreiding te kunnen aandurven.

Raymond Hermans

Programma
Editie 2019 belooft een knaller te worden. Op maar liefst vier podia verdeeld over twee dagen treden meer dan honderd muzikanten en theaterkunstenaars op.
Op vrijdag 26 april, tijdens de Floris’Hand Oranjenacht, staan onder andere ‘Bigband De Uitslaopers’ met Dongen Zingt, DJ-formatie ‘Rave van Fortuin’, tributeband ‘Alaniz Morizzette’ en de high-energy show van het vrolijke en interactie DJ-duo ‘Wipneus & Pim’ op het programma. De avond wordt afgesloten door ‘Rootsriders’, één van de meest succesvolle reggae acts van Nederland met een tribute aan Bob Marley.

De Roots Riders waren in 2011 al eens in Dongen waar zij optraden tijdens het Dongen Draait Door Festival. dongen.nieuws.nl maakte toen onderstaand filmpje

Zaterdag 27 april starten de kinderen volgens goed gebruik met het defilé. Vanaf de Volckaert rijden zij met de versierde fietsen naar Park Vredeoord, waar Koningsdag officieel zal worden geopend met aansluitend de leuke kinderact, ‘Paul & Mimmie de Muis Goochel’. Daarna staat het Wilhelminaplein weer vol met luchtkussens en maakt de Nieuwstraat plaats voor de vrijmarkt.

In de middag wordt het Cammeleur theaterpodium gebruikt voor kindertheater met ‘Remco Theater-Kunst’ en stand-up comedians. In het park en in de tent vult een keur aan artiesten het programma, waaronder de Nederlandstalige zanger ‘Raymon Hermans’, in 2018 nog genomineerd voor een BUMA NL Award, de hilarische stonecoal English-band Stonegood en pop-in-je-moerstaal-band Nederpop All Stars & Erik Mesie. Afsluiter van twee dagen feest is de band Cookies And Cream, een gezelschap showbeesten dat een verbluffend optreden vol geweldige muziek, prikkelende grooves en DJ-tunes zal neerzetten.

Dank
Natuurlijk kan een festival niet bestaan zonder hulp, veel hulp. De organisatie mag ook dit jaar weer rekenen op de vele handen van commissies, vrijwilligers en behulpzame verenigingen. Fantastisch dat zij elk jaar weer klaar staan! Ook de leveranciers, waaronder alle horecaondernemers die zorgen voor de invulling van het eetplein, staan weer paraat. En tenslotte is de onmisbare bijdrage van alle sponsoren ook dit jaar weer fenomenaal. Alle voortekenen zijn gunstig voor een fantastisch Oranjeparkfestival 2019!

Reacties