D66 bezorgd over geuroverlast Protix

Foto:

D66 maakt zich zorgen over de vele klachten die de fractie zegt te ontvangen over geuroverlast van het bedrijf Protix, dat gevestigd is aan de Industriestraat. En ook het feit dat de (nieuwe) vergunning nog steeds niet rond is, zit de fractie niet lekker.

Door Bernadette Klerx

Woordvoerder Maarten Baijens vroeg tijdens de raadsvergadering dan ook om opheldering. ‘Wij hebben onlangs een vraag gesteld over de vergunning van Protix. Er werd toen geantwoord dat die vergunning nog steeds niet rond is. Wel zijn er nog veel klachten over de geur die van Protix afkomstig is. Waarom duurt de vergunningsverlening zo lang? En als de vergunning komt, betekent dat dan dat er geen overlast meer zou moeten zijn?’

Protix produceert eiwitten van insecten. Die eiwitten worden verwerkt in vis-en veevoer. De activiteiten van Protix zorgen soms voor een ‘onaangename’ lucht. Er zijn dan ook regelmatig klachten geweest en meerdere partijen in de gemeenteraad stelden er eerder ook al vragen over.  Protix heeft een vergunning sinds februari 2015. Maar sinds enkele maanden ligt er een verzoek voor een nieuwe vergunning. En de behandeling daarvan duurt inderdaad erg lang, zo gaf wethouder Bea van Beers meteen toe.

‘Wij hebben nog wat aanvullende vragen over die vergunning en er zijn nog onderzoeken nodig’, zo verklaarde ze. Vooruitlopend op die nieuwe vergunning heeft Protix al maatregelen genomen om geuroverlast te verminderen en er is zelfs nog ruimte om extra maatregelen te nemen. Geuroverlast is volgens de wethouder overigens een ‘subjectief iets’. Iedereen ervaart een geur anders. Maar belangrijk is dat het bedrijf zich houdt aan de normen die in de vergunning vastgelegd zijn.’

Baijens wilde ook duidelijkheid over de gang van zaken als inwoners geuroverlast melden bij de Omgevingsdienst OMWB. ‘Een inwoner had geuroverlast gemeld en kreeg vervolgens van de OMWB een reactie dat de melding doorgestuurd is naar de gemeente. Waarom worden klachten niet door de OMWB afgehandeld?,’ zo vroeg het raadslid zich af.  Maar dat was voor de wethouder ook een raadsel. ‘We hebben niet goed kunnen achterhalen hoe dat komt. Het is in ieder geval niet gebruikelijk om te verwijzen naar de gemeente. Het zou kunnen dat de klacht in het weekend binnen is gekomen. Dan moeten er minimaal 3 klachten binnen een bepaalde tijd binnenkomen, voordat men actie onderneemt’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen