Expositie fotograaf Jac Janssens

Foto:

Nog op zoek naar een leuke besteding van de middag? Vandaag houdt fotograaf Jac Janssens in zijn sfeervolle studio aan de Wilhelminastraat 73c een expositie van zijn werk. De studio is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Dongen.nieuws.nl nam alvast een kijkje.

De studio van Jac Janssens bevindt zich in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Wilhelminastraat 73 C. Bij het binnentreden van de studio zijn we aangenaam verrast door de zeer sfeervolle inrichting. Geen saaie studio met een groot achterdoek, maar diverse opstellingen van karakteristiek meubilair en zelfs een 4 meter hoge toegangsdeur vol houtsnijwerk. Even verderop een tafereel waarbij je je zo in een sprookje van duizend-en-één nacht waant. Een rustgevende setting waar bijzondere foto’s gemaakt worden, zo blijkt even later als we een kijkje nemen in de boeken met het portfolio van deze Dongense fotograaf.

Jac Janssens, oorspronkelijk afkomstig uit Diessen, woont al sinds 1985 in Dongen. “Vroeger was ik al een fanatiek fotograaf. Dat kwam op latere leeftijd weer helemaal terug toen ik in de familie eens gevraagd werd om foto’s te maken bij een doop en later ook bij een trouwpartij. Ik kreeg steeds meer aanvragen, waaronder enkele hele bijzondere. Een nicht van me vroeg of ik een vriendin van haar wilde fotograferen voordat zij onder behandeling ging voor leukemie. Dat is een erg bijzondere serie geworden en daarmee kreeg ik onverwacht ook meer bekendheid. Zelfs Hart van Nederland besteedde er aandacht aan.” Ondertussen bekwaamde me ik ook meer in de mogelijkheden van Photoshop, onder meer via de boeken van Scott Kelby, en de online tutorials van James van der Borght.

Omdat er steeds meer opdrachten kwamen heb ik destijds een studio gemaakt in de huiskamer van het voormalige huis van mijn vader in Diessen. Een paar jaar geleden kreeg ik de kans om hier in de Wilhelminastraat een geschikte ruimte te kopen. Deze heb ik helemaal ingericht om de fotografie uit te oefenen waar ik in gespecialiseerd ben, de zgn glamourfotografie in al zijn facetten. Ook dit is me niet komen aanwaaien; ik volgde bv. cursussen bij Hans Toonen en Hans Wientjens, die vaak publiceren in oa Nieuwe Revu, Panorama, FHM en Playboy, verder een cursus bij Mark de Roo, en bij de in Nederland woonachtige Stanislav Pokhodilo (Oekraïne) , die me de kunst van milkdressfotografie bijbracht. Inmiddels heb ik zelf een aantal publicaties in binnen- en buitenland, in tijdschriften. Mijn foto’s kwamen ook op de Oekraïense tv dankzij het plussize model Anastasiya Koptyeva. ”

Fotograaf Jac Janssens aan het werk. Het eindresultaat is te zien bovenaan dit artikel

Fotograaf Jac Janssens beheerst verschillende stijlen fotografie. Van boudoir tot fantasy, maar ook portretfotografie en modefotografie. Je kunt het in principe wel ‘geregisseerde fotografie’ noemen”, zegt Jac. “In een studio heb je nl de mogelijkheid om over het licht de volledige regie te hebben. Ik maak vooral foto’s van mensen in een setting die goed voorbereid en uitgekiend is. Desnoods gebruik ik vooraf een proefmodel. En desnoods timmer ik een setting in elkaar. Ik weet ongeveer hoe het er uit gaat zien, en de finetuning doe ik dan achteraf met photoshop.”

Inmiddels hebben al vele modellen de studio van Jac bezocht. “Sommigen doen het voor hun eigen portfolio en soms doe ik het voor een zakelijke opdracht. Eigenlijk wil ieder meisje wel eens Model for a Day zijn, en ik bied die gelegenheid. Mijn verkooppraatje: koop een paar schoenen, een jeans of wat dan ook. Na enkele jaren ligt dit in een kliko. Foto’s daarentegen blijven altijd hun waarde behouden. Hoe leuk is het niet als je straks zelf oma bent en je kan laten zien aan je (klein)kinderen hoe mooi je ooit was”.

Een onmisbare schakel in het geheel is visagiste Geena Davies. ”Ik ken ze al heel lang via een gezamenlijke oppasmoeder van mijn zoon David. Zij zorgt ervoor dat de visagie van alle modellen die ik fotografeer perfect geregeld is.” aldus Jac. Geena vult aan: “ik heb een opleiding voor visagiste gedaan aan het Vitalis College. Ik heb een aantal jaren geleden een paar keer ‘proefgedraaid ’ bij de fotosessies van Jac en dat ging erg goed. Nu ben ik hier de vaste visagiste.”

Een andere onmisbare schakel is een goede coach/styliste, om het uiterste uit de modellen te halen. Dit wordt verzorgd door zijn vrouw Francet Janssens, die behalve dit het manusje-van-alles is rond de fotografie, van afspraken tot het afstruinen van tweedehands zaakjes voor “nieuwe” kledingstukken, attributen, accessoires enzovoorts.

Visagie voor een fotoreportage is heel anders dan de gebruikelijk make-up. Ik heb heel veel geleerd van de ervaringen die ik hiermee heb opgedaan de afgelopen periode hier in de studio van Jac Het is erg leuk en uitdagend werk en als je dan later de foto’s te zien krijgt dan maakt je dat wel trots.”

Het werk van Jac Janssens en Geena Davies is te zien tijdens de expositie in de studio aan de Wilhelminastraat op zaterdag 9 en zondag 10 maart van 11.00 tot 16.00 uur.

https://www.jacjanssensfotografie.nl (online vanaf begin maart).

 

Reacties

article
105745
Nog op zoek naar een leuke besteding van de middag? Vandaag houdt fotograaf Jac Janssens
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190310/expositie-fotograaf-jac-janssens/
2019-03-10T10:58:35+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2019/02/27165450/jac3.jpg
Nieuws, Zakelijk