Personeelsleden TUF zonder salaris, directrice investeert in restaurant in Antwerpen

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De personeelsleden van TUF Recycling zitten al enkele maanden zonder salaris en willen hun arbeidsovereenkomst door de rechtbank in Tilburg laten ontbinden om via het UWV in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Eerder gaf de directrice van TUF bij de rechtbank aan dat er sprake is van betalingsonmacht omdat de gemeente Dongen conservatoir beslag heeft laten leggen op de rekening van TUF. Vandaag schrijft BN De Stem dat de directrice van TUF in januari geld geïnvesteerd heeft in een restaurant in Antwerpen, het zou gaan om een bedrag van € 18.600.

Speelbal
Het personeel van het Dongense bedrijf voelde zich een tijdlang speelbal tussen de bij het drama rond het bedrijf betrokken partijen. Collega website dongenhomespot.nl kwam vorige week  in contact met een vertegenwoordigster van het 4-koppige personeel van het bedrijf die aangaf dat zij vanaf begin december al geen salaris meer hadden ontvangen. Enkele werknemers kwamen daardoor in financiële moeilijkheden. “De situatie is schrijnend“, aldus de woordvoerster tegenover dongenhomespot: ”Eén van de personeelsleden dreigt met zijn gezin uit huis te worden gezet vanwege een huur-betalingsachterstand van zijn woning.“ Het gezin woont in Den Haag en heeft te maken met het beleid van de lokale woningcorporatie.

UWV
Aan de hand van gesprekken met het personeel was inmiddels duidelijk geworden dat het UWV niet bereid is de achterstallige salarisbetaling voor haar rekening te willen nemen zolang de juridische omstandigheden zich niet wijzigen. Volgens de uitkeringsinstantie kan dat enkel bij een uitgesproken faillissement. Een van de vele juridische knooppunten daarbij  is, dat het banktegoed van het bedrijf is ‘bevroren’. De gemeente Dongen heeft via een gerechtelijke procedure een conservatoir beslag laten leggen op de rekening van TUF waarmee het via de deurwaarder aanspraak kan maken op dit bedrag mocht in de komende periode blijken dat TUF Recycling BV niet voldoet aan nieuwe financiële verplichtingen jegens de gemeente.

Gemeente Dongen
Burgemeester Starmans is door het personeel in januari voor het eerst op de hoogte gebracht van de problemen rondom de loonbetaling. Ook bij de gemeente Dongen heeft het personeel meerdere malen verzocht om financiële ondersteuning. Dit zonder het gewenste resultaat. De gemeente Dongen stelde in deze kwestie niet de bevoegde instantie te zijn en meldde aan de advocaat van de personeelsleden:  “Wij achten salarisbetaling of bevoorrechting van één private partij, te weten uw cliënten, geen publieke taak. Hiervoor bestaat een privaat stelsel van werkgevers en werknemers, met diverse sociale werknemersvoorzieningen”. De gemeente verwees de advocaat en werknemers door naar het UWV. Op basis van betalingsonmacht zou daar een uitkering aangevraagd kunnen worden.”

Betalingsonmacht
Afgelopen maand (februari) had er een loonvorderingsprocedure plaats bij het kantongerecht Tilburg. Directrice Van Trimpont van TUF Recycling BV heeft daar verklaard dat er sprake is van betalingsonmacht. Het UWV heeft het vonnis van de kantonrechter naast zich neergelegd. Dit was tegen de verwachting van de juridische afdeling van de gemeente, die nadrukkelijk van mening is dat in bepaalde gevallen, zoals deze, het UWV verplicht is tot uitbetaling van achterstallig loon. Het nieuws van vandaag in BN De Stem dat de directrice in januari wel investeerde in een ander bedrijf in Antwerpen, werpt weer een ander licht op de zaak. BN De Stem beroept zich daarbij op informatie van de jurist van de vier werknemers van TUF, die aangeeft dat de informatie komt uit de Belgische versie van de Staatscourant.

Delicaat
“De zaak is heel delicaat“, volgens de vertegenwoordigster van het personeel eerder tegenover dongenhomespot: “Alleen door het aanvragen van faillissement, kan het personeel een uitkering krijgen van het UWV “. Dat is iets wat het personeel eigenlijk niet wil. “Dit zou betekenen dat de Dongense bevolking uiteindelijk de rekening gaat betalen voor het opruimen van de overgebleven kunstgrasvelden”. Afgelopen week is er overleg geweest tussen het College van B & W, de advocaat van de personeelsleden van TUF- recycling en de woordvoerster van het TUF – personeel.

UWV
Vrijdagmiddag is door het college het volgende bericht gestuurd naar de gemeenteraad: “Vanaf woensdag 27 februari jl. is er contact geweest tussen de raadsman van de werknemers van TUF Recycling BV en gemeente Dongen. Het college is over dit contact geïnformeerd. De 4 werknemers zijn geconfronteerd met achterstallige betalingen van hun salaris en overwogen om bij de rechter faillissement van TUF Recycling B.V. aan te vragen. Deze contacten hebben ertoe geleid, dat vanochtend in samenspraak met de raadsman van de werknemers is vastgesteld, dat het in niemands belang is dat het faillissement van TUF wordt aangevraagd. De raadsman van werknemers geeft aan dat hij, met een onlangs verkregen uitspraak van de kantonrechter in de hand, op zeer korte termijn een vordering zal instellen tot ontbinding van hun arbeidsovereenkomsten. Op die wijze kunnen zij bij het UWV aanspraak maken op sociale voorzieningen.”

Met dank aan: Piet Eelants (dongenhomespot.nl)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen