Binnenkort besluit over huisvesting arbeidsmigranten in Glorieux

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Burgemeester en wethouders van Dongen nemen op korte termijn een besluit over het principeverzoek van wooncorporatie Leystromen en Bouwvast Beheer BV om de huisvesting van 100 arbeidsmigranten in het voormalige Broederhuis Glorieux mogelijk te maken. Dat schrijft Leystromen, de eigenaar van Glorieux, in een brief aan de bewoners van de wijk West 1. Bouwvast Beheer huurt het pand sinds 1 november vorig jaar van Leystromen.

Door Bernadette Klerx

In de brief aan de wijkbewoners belooft Leystromen ook dat ze samen met de gemeente zal gaan zoeken naar een definitieve invulling van het pand, waar de buurtbewoners al langer op aandringen.  Dit kan echter lang gaan duren. In een eerdere brief aan de wijkbewoners stelt Leystromen dat ze wil onderzoeken wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. ‘Zo’n veranderingsprocedure vraagt veel voorbereidingstijd. Tot die tijd zoeken wij naar een goede tijdelijke oplossing voor maximaal 10 jaar’. En die tijdelijke oplossing is dus huisvesting van arbeidsmigranten.

De huisvesting van arbeidsmigranten in Glorieux is een heet hangijzer in de wijk. Bij bewoners leven veel vragen en zorgen. Direct omwonenden vrezen (geluids-) overlast, onaanvaardbare verkeersdruk en parkeerpoblemen. Bovendien vindt men 100 migranten op één locatie in een drukbevolkte woonwijk te veel. Bewoners zien liever dat Glorieux een permanente invulling krijgt, waarbij appartementen voor starters of ouderen het meest genoemd worden.

Boosheid en irritatie
Veel boosheid en irritatie was er ook over het feit dat Leystromen verzuimde de bewoners te informeren over de nieuwe plannen, die toch een forse impact hebben op de wijk. Bewoners uitten hun ongenoegen over deze gang van zaken massaal met een petitie die ruim 500 keer werd ondertekend. De in allerijl belegde open dag van Leystromen, Bouwvast Beheer BV en E&A uitzendbureau verliep turbulent en schoot zijn doel duidelijk voorbij. In plaats van vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen, werden er alleen maar meer vragen opgeroepen en nam de ergernis toe.

Strenge regels en geen auto’s
In de brief aan de wijk probeert Leystromen nu een aantal zorgen weg te nemen. Zo meldt ze dat er twee beheerders fulltime in Gorieux aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. ‘Er gelden strenge regels. Als een bewoner zich daar niet aan houdt, moet deze direct het Broederhuis verlaten’ zo laat Leystromen weten.  Geen van de bewoners mag een eigen auto meenemen. Voor vervoer zijn fietsen beschikbaar die in de aangrenzende boerderij gestald worden.

Migranten voor kort verblijf
In Glorieux worden mannen en vrouwen gehuisvest. Zij werken allemaal voor E&A, het uitzendbureau voor Poolse flexwerkers. Het gaat om zogeheten kort- verblijfmedewerkers (short stay). Ze verblijven gemiddeld 6 tot 10 weken achtereen in Glorieux. Daarna gaan zij een aantal weken terug naar hun thuisland. ‘Dit om te stimuleren dat de familiebanden en betrokkenheid bij het thuisland goed bljven’, schrijft Leystromen

Geen duidelijkheid over park
Veel onduidelijkheid en vragen waren er ook over de status van het broederpark. Wordt dat afgesloten of toegankelijk voor iedereen of mag het alleen gebruikt worden door bewoners van Glorieux? Het antwoord daarop geeft Leystromen, die ook eigenaar van het park is, niet. ’Op dit moment is het park niet vrij toegankelijk. Of dat verandert, is afhankelijk van een aantal factoren. Wat ons betreft is openstelling van het park mogelijk als er goed toezicht wordt gehouden’, zegt Leystromen en daarmee speelt ze meteen de bal door naar de gemeente, want in een eerdere bewonersbrief schrijft ze dat ‘openstelling van het park mogelijk is als de gemeente Dongen voldoende toezicht kan waarborgen’.  Daarnaast is ook nog overleg nodig met de Broeders van O.L.V. van Lourdes, want hun begraafplaats ligt nog in het park.

Principebesluit en vergunning
Om de huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk te maken is geen wijziging van het bestemmingsplan nodig; de ‘Beleidsregel tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten’ maakt het namelijk mogelijk dat er afgeweken wordt van het bestemmingsplan voor een periode van maximaal 10 jaar. Wel moet het College een principebesluit nemen over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit verzoek is inmiddels binnen. Als de gemeente dit goedkeurt, dan moet Leystromen vervolgens een omgevingsvergunning aanvragen. Daarover beslist ook het College . De gemeenteraad komt daar niet aan te pas. De vergunningaanvraag zal inhoudelijk beoordeeld worden aan de hand van het gemeentelijk beleid. Daarnaast heeft wethouder Bea van Beers Leystromen in een eerder stadium al laten weten dat het College veel belang hecht aan de mening van omwonenden en een goede communicatie en participatie met de buurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen