‘Scherp met pen en potlood’– overzichtstentoonstelling stripjournalist Jules Calis in Museum DE LOOIERIJ in Dongen

Foto:

Van 9 maart t/m 19 mei 2019 toont Museum DE LOOIERIJ in Dongen een unieke overzichtstentoonstelling van het werk van illustrator, striptekenaar en grafisch journalist Jules Calis, met veel aandacht voor persoonlijke verhalen uit actuele en fictieve crisisgebieden, van Kaboel tot Tilburg.

Calis (Nijmegen, 1985) studeerde in 2012 af als Autonoom Beeldend Kunstenaar aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in het werk van o.a. Amerikaans stripjournalist Joe Sacco en de mogelijkheden van strips als journalistiek medium. Zijn interesse in wat oorlog met een samenleving kan doen inspireerden hem tijdens zijn studie tot het maken van een blog waarop hij zijn woonplaats Tilburg verbeelde als belegerde stad. Na zijn afstuderen reisde Calis naar Afghanistan, waar hij een journalistieke strip maakte over een muziekfestival dat door De Volkskrant werd gepubliceerd.

In samenwerking met schrijvend journalist David Oranje maakte Calis vervolgens beeldreportages voor o.a. Vrij Nederland, De Correspondent en Vice over crisisgebieden in Israël en de Westelijke Jordaanoever, Mali, Bosnië en – dichterbij huis – over vluchtelingenkamp Duinkerke. Met behulp van fotograaf en uitgever Jan Stads (Pix4Profs) publiceerde Calis in 2015 zijn graphic novel ‘Van Brabant naar Afghanistan en terug’, over militairen en veteranen uit Dongen en ‘Gevlucht’, een longread over een in Tilburg woonachtige vluchteling uit Syrië dat werd gepubliceerd in het Brabants Dagblad en BN DeStem.

De openingstijden van Museum De LOOIERIJ zijn:
Woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Reacties