Raad geeft groen licht voor uitbreiding Pukkemuk

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De gemeenteraad heeft gisteren het licht op groen gezet voor de uitbreiding van speel- en recreatieboerderij Pukkemuk aan de Vaartweg/Fazantenweg. Het gaat om uitbreiding en verplaatsing van zowel de dagrecreatie als de verblijfsrecreatie.

Door Bernadette Klerx

Eigenaar Huub van Leijsen wil op een perceel aan de andere kant van de Fazantenweg 60 recreatiewoningen bouwen en 15 kampeerplaatsen aanleggen. Daarnaast komen er op het terrein van de recreatiewoningen een restaurant en een aantal bowlingbanen. Dit vooral om de toekomstige gasten van het recreatiepark wat extra ontspanningsmogelijkheden te bieden. De gemeenteraad vnd het allemaal prima. Ze had alleen wel zorgen over de verkeersveiligheid en dan met name bij de oversteek tussen de twee percelen.

Omwonenden vrezen overlast
De plannen van Pukkemuk passen perfect in de ambitie van Dongen en de regio Hart van Brabant om deze regio als aantrekkelijk verblijfsgebied op de kaart te zetten.
Direct omwonenden staan echter niet te trappelen en verzetten zich met hand en tand. Zij vrezen overlast van extra verkeer, parkeerproblemen en ze zijn bang dat hun bedrijfsactiviteiten straks gaan botsen met de recreatieve activiteiten van Pukkemuk. De bedrijven, die rechtstreeks grenzen aan de percelen van Van Leijsen zijn bang dat de uitbreiding van Pukkemuk een belemmering zal vormen voor de exploitatiemogelijkheden van hun bedrijven. Namens de Stichting Behoud De Goeije Akkers sprak Erwin van Bommel zijn zorgen uit over de nieuwe ontwikkelingen. ‘Wij willen graag het agrarisch gebied voor langere tijd behouden. Door deze plannen krijgt het buitengebied een stedelijk karakter’. De inspreker had ook zorgen over de verkeersveiligheid. ‘Er wordt hard gereden op de Fazantenweg en er komt veel vracht- en landbouwverkeer’.

Opmerkingen van tafel geveegd
Ron van Leeuwen, die een glastuinbouwbedrijf runt op het perceel naast het terrein waarop Van Leijsen de recreatiewoningen wil bouwen, was ook verre van gelukkig met de uitbreidingsplannen. Hij vreest dat de uitbreiding zijn bedrjifsactiviteiten belemmeren en dat zijn woongenot onacceptabel wordt aangetast. ‘Ik zit met mijn woning bijna op het nieuwe park’.
Beide insprekers waren ook teleurgesteld in de communicatie. ‘De gesprekken verliepen niet soepel Al onze opmerkingen en bezwaren zijn van tafel geveegd’, aldus Van Leeuwen.

Raad: begrip voor emoties
De gemeenteraad zag het echter allemaal niet zo zwaar in, hoewel ze wel begrip had voor de emoties van de omwonenden. ‘Wij hebben begrip voor hun zorgen, want het is hoe dan ook een verandering voor de omgeving, maar wij moeten kijken of de plannen voldoen aan de regels. En dat doen ze’, zo verklaarde PvdA-raadslid Martin Montens. En ook CDA-woordvoerder André Vonk kon niet tot een andere conclusie komen. ‘Wij kunnen niet anders dan concluderen dat het hele proces zorgvuldig is doorlopen en dat alle benodigde onderzoeken zijn uitgevoerd. En die laten zien dat er geen belemmeringen zijn om deze plannen uit te voeren.’

Woon – en leefklimaat niet aangetast
Pukkemuk is al jaren bezig met de uitbreidingsplannen. Al in 2014 heeft overleg plaatsgevonden met medewerkers van gemeente, provincie en waterschap.
Wethouder Bea van Beers was ronduit blij met de steun van de raad. ‘Dit past precies binnen de ambities van Dongen en de regio om deze regio te promoten als recreatiegebied. Het woon- en leefklimaat in de omgeving is voor ons altijd belangrijk geweest en tal van onderzoeken hebben aangetoond dat dat niet aangetast wordt. ‘Wij realiseren ons dat omwonenden teleurgesteld zijn, maar wij staan er nu iets anders in dan 10 jaar geleden’.

Aandacht voor veilige oversteek
Van Beers erkende dat de oversteek van het ene terrein naar het andere over de Fazantenweg een punt van zorg is. ‘Ik ben het met u eens dat we daar voldoende aandacht voor moeten hebben; we zijn met de eigenaar daarover al in gesprek. Met de extra verkeersdrukte zou het volgens Van Beers wel meevallen. ‘We hebben metingen gedaan, die aangeven dat er per etmaal 971 voertuigen langskomen. Als de uitbreiding gerealiseerd is, zouden er 215 voertuigen per etmaal extra bij komen. Dat kan die weg gemakkelijk aan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen