Gemeente laat brandresten bij TUF Recycling opruimen

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De gemeente gaat een extern bedrijf inschakelen om de brandresten op het terrein van Tuf Recycling aan de Vierbundersweg op te ruimen. De kosten daarvan zullen verhaald worden op TUF. Dat heeft het College van B&W vandaag besloten.

Dit is het gevolg van de last onder bestuursdwang die de gemeente op 8 november aan het bedrijf oplegde. Die last hield in dat TUF voor 1 januari de verbrande resten definitief opgeruimd moest hebben. TUF Recycling, TiMaSE BVBA en mevrouw Van Trimpont( directeur van TUF) maakten daar bezwaar tegen, maar de commissie voor bezwaarschriften heeft deze bezwaren inmiddels ongegrond en niet-ontvankelijk verklaard. De gemeente heeft zich bij dit advies aangesloten.

Door: Bernadette Klerx

Voor het laten opruimen van de brandresten moet de gemeente wel een aanbesteding bij meerdere bedrijven doen. Dat schrijft de aanbestedingsprocedure voor.  ‘De gemeente moet daarbij zo efficiënt en zo goedkoop mogelijk handelen, om de kosten met succes op TUF Recycling BV te kunnen verhalen’, schrijft ze in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Het College wacht de uitkomst van de aanbesteding af. Daarbij trekt ze samen op met de Omgevingsdienst Midden-West Brabant (OMWB) en de eigenaar van de opstallen.

Afdekken rollen kunstgras onvoldoende
TUF moest een hele reeks maatregelen treffen in het kader van de lasten onder bestuursdwang. Zo moest het bedrijf voor 1 februari onderhoud gepleegd hebben aan het blusmateriaal, het infill op de openbare weg verwijderen en nieuwe verontreiniging voorkomen. Deze maatregelen zijn goed uitgevoerd. Het afdekken van de infill en de rollen kunstgras met infill is echter niet of onvoldoende gebeurd, zo heeft de OMWB vastgesteld na een controle. Ook dit mag de gemeente Dongen nu op kosten van TUF door aan bedrijf laten uitvoeren. De drie partijen hebben ook daar inmiddels weer bezwaar tegen ingediend. De commissie voor bezwaarschriften moet hier nog een uitspraak of advies over geven.

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Dongen mag niet de dupe worden van landelijk probleem
Burgemeester Starmans en de gemeentesecretaris hebben kort geleden nog een ‘verhelderend’ gesprek gehad met de directeur-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Dongense delegatie heeft daarbij nog eens benadrukt dat Dongen rekent op ondersteuning van de overheid. De problematiek van kunstgrasmatten en recycling is een nationaal probleem en Dongen mag daar niet (financieel) de dupe van worden, vindt het College. Er komt een nieuw gesprek in mei .

In het gesprek is ook de quick scan aan de orde gekomen waarvoor de staatssecretaris opdracht heeft gegeven. Daarbij worden de mogelijkheden onderzocht voor recycling van kunstgras in binnen- en buitenland. De directeur-generaal verwacht dat de uitkomsten van de quick scan op korte termijn kunnen worden aangeboden aan de Tweede Kamer en daarmee beschikbaar komen.
Het Ministerie heeft aangegeven dat er momenteel diverse (markt-)partijen zijn die serieus onderzoek doen naar de recycling van kunstgras. Daarbij wordt gewerkt aan zowel een tijdelijke oplossing (dit jaar) als een definitieve (vanaf eind 2019). Verder heeft de gemeente de afgelopen weken ook veelvuldig contact gezocht met de provincie om samen te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Daadkracht
In de brief aan de gemeenteraad laat het College nog eens ondubbelzinnig weten dat ‘onze inzet gericht is op een zo daadkrachtig mogelijk optreden. Daarbij zijn we gehouden aan het volgen van juridische kaders en procedures. We denken oplossingsgericht met zo min mogelijk financiële gevolgen voor de gemeente Dongen.’

Het onderwerp TUF Recycling staat vanaf nu als vast punt op de agenda van de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen