Cammeleur: positieve geluiden, maar nog steeds last van groeistuipen

Foto: Jan Stads/Pix4Prfs

Een boven verwachting hoog aantal bezoekers, namelijk 133.780 in de eerste vier maanden; een aanzienlijke toename van zalenverhuur, een groeiend aantal activiteiten, veel nieuwe gebruikers, een verdubbeling van de horeca-omzet en niet te vergeten, samenwerking tussen de verschillende organisaties. Kortom, het samenwonen in één gebouw is een goede zet geweest. Maar er zijn zeker nog heel wat kleine en grotere verbeterpunten.

Door Bernadette Klerx

Dat is de voorlopige conclusie van Theek 5, ContourdeTwern, het Kunstpodium en stichting Donckhuys die sinds 1 september vorig jaar samen onder het dak van de Cammeleur huizen. De gemeenteraad was donderdag op werkbezoek bij De Cammeleur om uit de mond van de partners zelf te horen hoe zij het eerste half jaar Cammeleur ervaren hebben en hoe zij de toekomst zien.
De perikelen van de afgelopen zes maanden bleven daarbij zeker niet buiten schot. Jurgen Jansen, directeur van Stichting Donckhuys, die het gebouw exploiteert en beheert, wond er geen doekjes om. Naast de vele positieve reacties stonden de eerste zes maanden vooral ook in het teken van valen en opstaan; leren en bijsturen. ‘Groeistuipen’ noemde Jansen het.

‘We liggen onder een vergrootglas’
‘In het begin hadden we in de bibliotheek last van relschoppers, maar door stevig optreden hebben we dat de kop in kunnen drukken. Een tweede punt van zorg is de temperatuurregeling. Soms is het op bepaalde plekken te koud in het gebouw. ‘De klimaatbeheersing is een ingewikkeld systeem in dit gebouw. Dat is niet zomaar een kwestie van een knopje aan- of uitzetten. Daar zijn we nog druk mee bezig.  Ook de organisatie bij met name grote evenementen is nog steeds een punt van aandacht. Vooral de horeca is daarbij nogal eens onderwerp van kritiek. De Cammeleur werkt veel met oproepkrachten voor de horeca en dat zijn vaak jonge mensen met weinig ervaring. Een andere klacht is dat de vloeren te glad worden bij grote evenementen, maar hier is inmiddels een oplossing voor gevonden door de vloeren te voorzien van tapijt of karton.

‘We hebben nu eenmaal ook te maken met de publieke opinie. We liggen onder een vergrootglas . Veel problemen zijn al opgelost, maar sommige zaken hebben nog wat tijd nodig. We hopen dat de mensen ons die tijd en dat vertrouwen willen geven’, zei Jurgen Jansen. Maar positieve geluiden waren er zeker ook. ‘De Cammeleur is echt het kloppend hart van Dongen geworden’, vond VVD-raadslid Angela Horsten.

Cijfers liegen er niet om
De cijfers van ruim 5 maanden Cammeleur liegen er niet om. Sinds 1 september heeft De Cammeleur 115 huurders gehad, waarvan er 35 wekelijks komen; de andere 85 waren incidentele huurders. Van die huurders was het overgrote deel een stichting of vereniging, maar ook bedrijven kloppen steeds vaker bij De Cammeleur aan. De omzet aan huuropbrengsten gaat in 2019 naar € 65.000 (was vorig jaar nog tussen de € 50.000 en € 55.000).

De grootste ontwikkeling komt voor rekening van de Horeca, die overigens in een aparte BV is ondergebracht en absoluut gee subsidie krijgt. Topper hierbij is het grand- café , dat in de oude Cammeleur ontbrak. Voor 2019 wordt de horecaomzet geschat op € 650.000. Bij de oude Cammeleur was dat gemiddeld € 300.000 per jaar.
De horecaprijzen liggen overigens iets hoger dan in de ‘oude’ situatie. Dit omdat er lokale producten gebruikt worden, maar ook om niet uit de pas te lopen met de Dongense horeca-bedrijven.
De hogere omzetten betekenen overigens niet automatisch winst. Door de grotere aantrekkingskracht van De Cammeleur is er ook meer vraag naar activiteiten en de organisatie daarvan kost ook geld.

Meer dan een ‘bedrijfsverzamelgebouw’
Een van de belangrijkste doelstellingen was dat het samenwonen onder één dak tot meer dynamiek en kruisbestuiving zou leiden tussen de partners. Ze zouden elkaars activiteiten moeten versterken. En die eerste stappen op dit pad zijn zeker gezet. ‘We zijn meer dan een bedrijfsverzamelgebouw’, zei Jansen. We gaan steeds meer verbanden leggen , ook met organisaties buiten de Cammeleur. Zo gaan we samenwerken met het Oranjeparkfestival en de stichting Avondvierdaagse’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen