Koninklijke onderscheiding voor Cees de Brouwer

Foto: Jan Stads/|Pix4Profs

Tijdens de jaarlijkse bindingsavond van het brandweerkorps in ’s Gravenmoer werden de jubilarissen gehuldigd. Voor Cees de Brouwer had de avond  een extra bijzonder tintje. Hij nam afscheid van de brandweer in ’s Gravenmoer  en ontving uit handen van burgemeester Marina Starmans een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

 

De burgemeester sprak de volgende woorden tot Cees de Brouwer

Lieve Cees,

Je houd er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. En je hebt, lang geleden gezegd: “als het bij mij zover is dan laat dat praatje maar zitten”. Dus Cees, het is mij een groot genoegen om je te mogen melden dat het zijne Majesteit de Koning…..

Haha, neeheee…. dat gaan we natuurlijk niet doen hè?! Want er valt namelijk wel het één en ander over jou te melden: Op 1 september 1989 word je benoemt tot brandwacht bij de gemeentelijke vrijwillige brandweer. Het besluit had een bijzonder tintje, want je werd namelijk direct benoemd in vaste dienst. Ze hadden toen al veel vertrouwen in je! Daar was natuurlijk wel een reden voor. Je had al ruim 10 jaar
een actieve brandweer carrière achter de rug in Goirle. En ik heb me laten vertellen dat je ook een tussenstop gehad hebt in Tilburg. Dat nemen we je maar niet kwalijk!

In 1990 word je bevorderd tot brandwacht 1ste klasse en 6 jaar later volgt de aanstelling tot hoofdbrandwacht. Bij de jeugdbrandweer was je in je element. Ruim 12,5 jaar gaf je invulling aan het begeleiden van deze groep aanstormende brandweermannen. Ook dochter Anne zat daarbij. Je vond het een dankbare taak om de jeugd vertrouwd te laten raken met het brandweerwerk en ze bewust te laten worden van veiligheid. Naast de actieve zaken die bij de brandweer horen was je ook zeer actief bij activiteiten en oefeningen binnen je team:

– denk hierbij aan het verzorgen van de catering bij wedstrijden, vaardigheidsdagen en feestjes;
– je kon als geen ander grotere oefeningen organiseren of een oefening een extra impuls geven;
– als het aan jou lag was er in ieder geval echt vuur bij een oefening;
– jouw netwerk werd met regelmaat gebruikt om oefenlocaties te vinden;
– altijd die onverbiddelijke ondersteuning voor het team
– en de kers op de taart: de landelijke finale in de 112 klasse in 2009. Samen met het team, maar in het bijzonder met je ploegmaatje Aline, werd je 2e van Nederland.

Lieve Cees….

Je wordt getypeerd als een rustig maar opgewekt persoon. Een trouw lid, altijd aanwezig, in hart en nieren een brandweerman. Jouw collega’s zeggen: een aanpakker…niet lullen maar poetsen. Tijdens oefenmomenten altijd aanwezig met 100% inzet. Met ingang van 15 december 2018 eindigde een prachtige brandweerloopbaan. Je hebt er heel wat brandweeruurtjes opzitten, vele ervaringen opgedaan. Mooie en minder mooie momenten gekend. En daar is het college je heel erg dankbaar voor…. en wij niet alleen….

Het is mij een groot genoegen om te mogen melden, dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om u, Cornelis, Henricus, Maria de Brouwer te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau!

Van harte gefeliciteerd!

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen