‘een van de mooiste shows in de ruimte’ op maandag 21 januari

Foto: Pixabay License

Goed nieuws! Dit jaar lijkt Blue Monday eens een keer niet de meest deprimerende dag van het jaar te worden. Op maandag 21 januari 2019 vindt er namelijk er een bijzonder natuurfenomeen plaats. De Nasa spreekt van ‘een van de mooiste shows in de ruimte’. Er zal die ochtend namelijk een super-bloed-wolfmaan te zien zijn. Dat zijn drie natuurfenomenen ineen.

Supermaan
De maan staat één keer in de 29 dagen op een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment ook nog eens samenvalt met een volle maan, dan is er sprake van een supermaan.

Bloedmaan
Op 21 januari zal er een totale maansverduistering plaatsvinden rond 3.36 uur tot 8.50 uur. De aarde komt dan precies tussen de zon en de maan in te staan. Het zonlicht dat hierbij langs de aarde gaat, zorgt ervoor dat de maan een rode gloed krijgt. Vindt de bloedmaan op precies dezelfde moment als de supermaan plaats, dan is er sprake van een superbloedmaan.

Wolfmaan
Als klap op de vuurpijl is er ook nog eens sprake van de zogenaamde wolfmaan. Dit betekent niets meer of minder dan de eerste volle maan van het jaar. En als die dus op hetzelfde moment als de supermaan en bloedmaan plaatsvindt, is er sprake van een super-bloed-wolfmaan.

Reden genoeg om de wekker te zetten die ochtend van de 21e januari. En als je dit fenomeen eenmaal gezien hebt dan kan de dag verder niet meer kapot en beleef jij Blue Monday dit jaar op een hele andere manier.

Reacties