Overlast door afval groot probleem, Omroep Brabant lanceert Meldpunt Afvaldumpingen

Foto: Erik de Jonge

Omroep Brabant start dit weekend met een online meldpunt voor afvaldumpingen. Bij dit Meldpunt Afvaldumpingen kunnen mensen op een interactieve kaart delen waar zij overlast door afval ervaren. Het dumpen van huis-, tuin- en keukenafval is een groot probleem in de provincie.

Hulp voor plekken met meeste overlast
Op 16 januari wordt bekendgemaakt in welke gebieden of wijken de overlast het grootst is. Op deze plekken zal een speciaal zwerfafvalteam van schoonmaakbedrijf Vebego langskomen. Ook zal er met bewoners en gemeente gekeken worden hoe de overlast met preventieve maatregelen verminderd kan worden.

Afvaldumping in Brabant ‘schokkend’
Het dumpen van afval zorgt voor veel overlast in Brabant. Voor een deel gaat het om drugsafval, maar veruit de meeste dumpingen zijn huis-, tuin- en keukenspullen die ergens worden achtergelaten. Volgens een schatting van de Brabantse Milieufederatie worden in het buitengebied alleen al jaarlijks zo’n vijfduizend afvaldumpingen gevonden. In november noemde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bij een werkbezoek de afvaldumpingen in het Brabantse buitengebied nog ‘schokkend’.

De interactieve kaart is hier te raadplegen.

Reacties