Piet Jansen 30 jaar “in” het oud papier voor DVVC

Foto:

In november 1988 werd bij DVVC een feestcomité opgericht tbv de viering van het 60 jarig bestaan in 1992. Het feestcomité bestond uit: Wim du Fosse, Marie in het Groen, Christ Voskuil, Leo Heyne, Piet Vissers, Jan Oomens sr en Piet Jansen, destijds de voorzitter van het comité.

Het idee was om oud papier op te gaan halen onder de leden om zo geld voor dat feest te genereren. Veel van de vaste oud papier medewerkers zijn de vereniging reeds ontvallen o.a. Leo Heynen, Martijn Bertens, Christje en Cor van Loon, Christ de Meyer en van het feestcomité is Piet de enig overgebleven actieve papierophaler. In de afgelopen jaren waren ook Toon Akkermans, Wim de Bijl en Mario Damen leden van de oud papierploeg. En nu maakt Piet samen met zijn huidige maten: Kees Martens en Kees Broeders de ronde om het oud papier op te halen. In 30 jaar oud papier op halen is wel het een en ander veranderd. Van alles, ook oud papier, gewoon in de ijzeren vuilnis bak gooien, via de grijze Komo vuilniszakken en papier apart, naar huidige blauwe papierbakken thuis.

Toendertijd had DVVC 32 elftallen!! En als je bij een training of wedstrijd van DVVC kwam kijken nam je van thuis je oud papier mee in een doos en gooide je dat in de container bij DVVC. Voor het 60 jarig bestaan werden 4 jaar lang  twee containers papier per week gevuld. 1 voor kranten en 1 voor karton. Daarmee werd maar liefst zo’n 70.000 gulden opgehaald. In 1982 subsidieerde de Gemeente het prijsverschil bij tot 5 cent per kilo. Er was een tijd dat krantenpapier ruim 24 cent per kilo opbracht. Helaas is dat nu nog maar 0,03 cent per kilo.

Door de introductie van de blauwe papierbak thuis is het particulier aanbod van oud papier verdwenen en ligt de focus bij het ophalen van oud papier en karton bij bedrijven en instellingen. Voor een kleine vergoeding komt de papierploeg van DVVC heden ten dage nog steeds oud papier en karton ophalen op ruim 100 adressen en zijn deze drie oud papier ploegleden alle dagen van de week bezig dit klein te maken, kapot te scheuren en in te laden.

Tonnen aan papier heeft Piet in die 30 jaar opgehaald en alles 2 keer in zijn handen gehad . Gezien de schaarste van de grondstoffen en milieubesparing in de toekomst zal dit naar verwachting meer en meer gaan toenemen. Papier en karton gaan steeds meer het plastic vervangen en de kosten door professionele ophalers worden steeds duurder. Piet hoopt 82 jaar te worden in februari 2019 maar is nog enorm energiek. Behalve al dat gesjouw bij DVVC gaat hi elke middag nog klussen op de Anspachschool en volgens zijn vrouw Riet gaat hij dan gerust daarna thuis ook nog eens de tuin doen.

DVVC heeft veel waardering voor Piet en de overige leden van de oud papierploeg en vindt dit 30-jarig jubileum een mooie gelegenheid om Piet eens op deze manier in het zonnetje te zetten

Reacties

article
102400
In november 1988 werd bij DVVC een feestcomité opgericht tbv de viering van het 60
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20181130/piet-jansen-30-jaar-oud-papier-dvvc/
2018-11-30T20:12:37+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/11/30201205/pietpapier.jpg
Nieuws