11 november: Sint Maarten

Foto: Wikipedia

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Het is vandaag de dag van Sint Maarten

Sint Maarten
Het Sint-Maartensfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in sommige streken van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal, Hongarije en op het eiland Sint Maarten. Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.

Wie Sint Maarten was is voor veel mensen nog onbekend. Maar daar komt nu verandering in. Het is de naamdag van Sint-Martinus en wordt door (de meeste) onderzoekers gezien als een bedelfeest, zoals vroeger – in de wintermaanden – wel meer bij elkaar werd gebedeld. Het wordt overal anders gevierd, dat in Nederland zelfs per provincie verschild. In Duitsland staat er traditiegewijs Gans op het menu. Andere landen zien het gewoon als voorloper van Sinterklaas.

Meer info over Sint Maarten vind je HIER

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen