Eenzaamheid bestrijden: Proef met AutoMaatje begin 2019 van start

Foto: ANWB

Begin volgend jaar wordt in Dongen een proef opgestart met ANWB-AutoMaatje. In de begroting is  € 25.000 gereserveerd voor een proefperiode van twee jaar (2019 en 2020) om dit project tot een succes te maken. De uitvoering en coördinatie van AutoMaatje is in handen van de Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD).

Door: Bernadette Klerx

Bij AutoMaatje vervoeren vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten tegen een kleine onkostenvergoeding. ‘Het is een manier om eenzaamheid te lijf te gaan. Door AutoMaatje komen mensen achter de geraniums vandaan. Daarnaast besparen we er ook geld mee. Want nu hoeven we niet meer voor al die korte ritten taxi’s te zetten. Het biedt dus eigenlijk twee voordelen’, legt wethouder Rolf Vullings uit, die ronduit enthousiast is.

De ANWB heeft deze service opgezet om mensen zolang mogelijk mee te kunnen laten doen in de maatschappij. De ANWB stelt alle kennis, software, begeleiding, trainingen en materiaal gratis beschikbaar. Daardoor kunnen gemeenten snel en zonder grote investeringen het AutoMaatje opzetten Wethouder Vullings verwacht dat de proef in februari van start kan gaan.

Ook Henk Snijders, voorzitter van SWOD is razend enthousiast. ‘Wij zijn heel erg blij zijn dat we eindelijk met het project ANWB AutoMaatje van start kunnen gaan. 1 1/2 jaar zijn we in gesprek geweest met de beleidsmedewerkers van de gemeente en gelukkig is nu ook de gemeenteraad akkoord gegaan door het vrijgeven van een budget voor een proefperiode van 2 jaar.

SWOD ziet voor haar doelgroep, de kwetsbare en minder mobiele mensen waaronder de ouderen, in dit project een hele mooie gelegenheid om deze mensen weer meer deel te kunnen laten nemen aan de voor iedereen onmisbare sociale contacten. We hebben dan ook direct een vacature opgesteld voor een projectleider AutoMaatje die als een spin in het web de contacten moet gaan leggen tussen de mensen die graag voor sociale contacten vervoerd willen gaan worden en de vrijwilligers (chauffeurs) die hen naar die gewenste ontmoetingsplaatsen brengen.
Samen met ANWB, gemeente en ketenpartners zijn we inmiddels gestart met de voorbereidingen en koersen we op een start van het project ergens begin februari 2019.

Voor die tijd zoeken we nog wel 15 vrijwillige chauffeurs en 2 vrijwillige matchmakers om straks de mensen te kunnen gaan vervoeren. We hopen tegen die tijd ook al voldoende cliënten te hebben gevonden die graag vervoerd willen worden’.

Reacties

article
101928
Begin volgend jaar wordt in Dongen een proef opgestart met ANWB-AutoMaatje. In de begroting is 
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20181110/eenzaamheid-bestrijden-proef-automaatje-begin-2019-start/
2018-11-10T18:46:16+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/11/10182322/am.jpg
D'n Ham Vandaag, Nieuws