24 oktober: Nationale Boerenkooldag

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Het is vandaag:

  • Internationale Dag van de Verenigde Naties
  • Nationale Boerenkooldag
  • Wereld Poliodag
  • Wereldontwikkelingsdag

Nationale Boerenkooldag
Als Nederland een nationaal gerecht heeft, dan is het boerenkool. Een goede, stevige maaltijd, gemaakt voor en door de keiharde landarbeiders die hun koolhydraten nodig hebben na een koude dag op het land. Buitenlanders vinden het groene goedje misschien saai, raar en vies, maar die snappen niet hoe heerlijk boerenkool met een Oud-Hollandsche Hema-rookworst, spekjes en mosterd kan zijn. Daarom is het op 24 oktober Nationale Boerenkooldag, bedoeld het gerecht op de kaart te zetten. Nationale Boerenkooldag vond voor het eerst plaats in 2016

Internationale Dag van de Verenigde Naties
De Verenigde Naties zijn  beslist niet schuw met het organiseren van Dagen Van… Voornamelijk is dat tegen ziekten of maatschappelijke problemen, maar 24 oktober steekt de coöperatie van alle landen ter wereld een veer in zijn eigen reet: Op de Internationale Dag van de Verenigde Naties staat de organisatie zelf centraal. Wat we van deze Dag kunnen verwachten? We staan stil bij het belangrijke werk dat de VN doet en denken aan het belang van de VN tijdens wereldproblemen.

Wereld Poliodag
Als u dacht dat polio de wereld inmiddels wel uit zou zijn, dan komt u van een koude kermis thuis. Het virus slaat weliswaar een stuk minder toe dan vroeger, maar nog steeds zijn er genoeg patiënten die moeilijk kunnen lopen door de ziekte. Niet in de minste plaats gaat Wereld Poliodag, op 24 oktober, dan ook gepaard met de slagzin ‘End Polio Now’.

Wereld Poliodag is opgericht door Rotary International, een internationale vereniging van rotaryclubs, in samenwerking met de Bill and Melinda Gates Foundation (inderdaad, die van Microsoft). Tijdens Wereld Poliodag worden wereldwijd allerlei evenementen gehouden om polio te bestrijden. Ook worden er donaties gevraagd voor onderzoek en medicijnen voor de ziekte.

Alle evenementen, en meer informatie, staan op www.endpolio.org.

Wereldontwikkelingsdag
Deze Dag bestaat al vanaf het jaar 1972 en we kwamen er in 2015 pas achter. De VN besluit over zo veel resoluties waarin ze Dagen uitroepen, dat het lijkt alsof ze niks beter te doen hebben. Enfin, wij zijn daar wel blij mee, en gaan 24 oktober (waarop we toch al zo veel te vieren hebben) ook lekker ontwikkelen. Want dat doe je op Wereldontwikkelingsdag.

In het bijzonder gaat het om ontwikkelingsvraagstukken die met de globalisering te maken hebben. Het uitwisselen van informatie tussen landen en bijvoorbeeld innovaties op het gebied van communicatieve technologie worden op deze Dag gestimuleerd. Uiteraard met de achterliggende gedachte om armoede te bestrijden en concurrentie en economische groei te versterken.

Hoe doen we dit? Nou, door internationale samenwerking te zoeken. En wel op De Dag van de Verenigde Naties, omdat op die Dag – in 1970 – de Internationale Ontwikkelingsstrategie werd aangenomen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen