23 oktober: Wereld Mol Dag

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Vandaag is het:

  • Wereld Mol Dag

Wereld Mol Dag
Een Mol is niet alleen een klein diertje onder uw grasmat, maar ook een fysische eenheid en daarmee één van de zeven basiseenheden van het internationale stelsel van eenheden. Het geeft aan hoeveel stof ergens in zit. En dan hebben we het weer niet over uw katoene trui, maar over materie en antimaterie.

23 oktober is niet zomaar gekozen. Want 1 mol is gelijk aan het aantal deeltjes: 6,02214 × 10^23. Met de Amerikaanse schrijfwijze maakt dit de tijd 6:02 op 23 oktober dus MOL-Dag. Met Mol wordt doorgaans gerefereerd aan Avogadro omdat hij het eerst het verband zag en het nummer dus ontwikkelde. Er is bovendien zelfs een Mol-organisatie in het leven geroepen.

Allemaal moeilijke stof voor de natuur- en scheikundigen onder ons. Waarschijnlijk een aantal nerds die jaloers waren op de PI-dag, die stukken bekender is dan de Mol. Voor meer informatie verwijzen wij u naar wikipedia.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen