De Loswalklinkers immaterieel cultureel erfgoed?

Foto:

De Loswalklinkers officieel toevoegen aan ons immateriele cultureel erfgoed? Is dat niet wat te veel van het goede? Zeker, het is dus ook niet waar. De waarheid is wel dat sinds 8 september j.l. het zingen van shanties op zich is toegevoegd aan ons nationaal cultureel erfgoed.

Hoe dat klinkt kan binnenkort weer beluisterd worden in het gewoonste ongewone dorp van Nederland. Het eerste en tot op heden nog enige zeemanskoor van Dongen, De Loswalklinkers, houdt op zondagmiddag 4 november a.s. weer haar jaarlijkse concert in thuishaven Café d’Ouwe Sok. Aanvang van het concert is 15.00 uur en het gezellig samenzijn zal tot het einde van de middag duren. Afgelopen jaar zijn weer enkele nieuwe liederen aan het repertoire toegevoegd onder leiding van dirigent Ad Hessels. Momenteel wordt o.a. druk gerepeteerd met de Ierse evergreens “Molly Malone” en “The Fields of Athenry”.

De 20-koppige bemanning heeft het voorbije jaar geen wijzigingen ondergaan, want eenmaal aan boord van deze schuit wil je zo lang mogelijk meevaren. Onlangs werd weer het inmiddels traditionele reisje naar Duitsland ondernomen. De weergoden waren de zeemannen andermaal gunstig gezind. Met twee geplande optredens in het hotel en op de boot en twee spontane optredens op zonovergoten terrassen werd weer veel waardering geoogst.

De landelijke koepelorganisatie van de koren die zich bezig houden met shanties, zeemansliederen en maritime folk, ShantyNederland, heeft zich jaren ingespannen om het zingen van shanties te verheffen tot cultureel erfgoed. De organisatie, die ruim 400 shantykoren met meer dan 15000 zangers vertegenwoordigt, kreeg op het 16e Internationale Shantyfestival Rotterdam eindelijk de erkenning waar zolang naar gestreeft is. Er werd zelfs een lesprogramma uitgerold voor de jeugd op meerdere basisscholen. Voor meer informatie omtrent het lesprogramma en het wel en wee van de shanty- en zeemanskoren wordt verwezen naar de website: www.shantynederland.nl.

Mocht u in levende lijve dit stukje erfgoed willen beleven, dan bent u van harte welkom op 4 november bij Café d’Ouwe Sok vanaf 15.00 uur. Meezingen niet verplicht, wel toegestaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen