11 oktober: Internationale Coming-Out Dag, Wereld Meisjes dag en…

Foto: CC0/Public Domain

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Het is vandaag:

  • Internationale Coming-Out Dag
  • Dag van de Applicatiebeheerder
  • Internationale Dag van het Zicht
  • Wereld Meisjesdag

Internationale Coming-Out Dag
Inmiddels wordt de National Coming Out Day, die in Engeland is opgericht in 1988, al lang niet meer National. De Kom-Uit-De-Kast-Dag, zoals we de Dag vrij vertaald in het Nederlands noemen, wordt ook in ons land gevierd op 11 oktober.

Niets mis met homoseksualiteit
In Nederland worden diverse activiteiten georganiseerd door onder andere het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door homojongerenorganisatie COC, maar het belangrijkste van deze Dag is dat iedereen die nog ‘in de kast zit’ wordt aangemoedigd om zich niet langer meer schuil te houden. Er is namelijk niets mis met homoseksualiteit, luidt de boodschap.

Zodra een beetje bekend is wat er op deze Dag in Nederland wordt georganiseerd laten we u dat weten. Intussen kijkt u voor wat algemene informatie op bijvoorbeeld Wikipedia.

Dag van de Applicatiebeheerder
De Dag van de Applicatiebeheerder is een congresdag die is bedoeld “voor iedereen die met REGAS werkt”. We hebben niet opgezocht wat dat betekent. Als u niet weet wat REGAS is, heeft u op de Dag van de Applicatiebeheerder toch niets te zoeken.

Applicatiebeheerders die bij het lezen van de naam REGAS meteen kippenvel krijgen, kunnen op dinsdag 4 oktober terecht in Kasteel Woerden, waar de Dag plaatsvindt. Je kunt redeneren dat een kasteel niet echt ‘Basic’ is, maar volgens de organisatie past de locatie mooi bij het thema ‘Back To Basic’. Eerdere van de 6 edities van de Dag vonden namelijk al eens plaats op die prachtige locatie.

Wat u daar aantreft? Naast bier, bitterballen en bomen over applicatiebeheer kunt u tijdens deze congresdag ook fijne workshops volgen, en kijken hoe REGAS 5 binnen het immer veranderende zorglandschap past. We snappen er nog steeds niets van, maar er schijnt koffie met cake te zijn.

Internationale Dag van het Zicht
De Internationale Dag van het Zicht, of World Sight Day, heeft een ietwat misleidende naam. De Dag is namelijk juist bedoeld voor mensen die eigenlijk helemaal niets zien. Dat strookt inderdaad ook wat met de Dag van de Witte Stok, die op 15 oktober is. Maar dat is in principe geen probleem, want er zijn ongeveer 286 miljoen blinden en slechtzienden op de wereld, en die kunnen, net als analfabeten, dit stukje dus niet lezen.

Hoe afschuwelijk dat ook mag zijn, het is natuurlijk niet het vervelendste uit het leven van een “visueel gehandicapte”, zoals de officiële term luidt. Zelfs simpele dingen als boodschappen doen of iemand opbellen wordt dan een bijzonder lastige taak. Reden genoeg voor Vision 2020, een internationaal initiatief van de Wereld Gezondheidsorganisatie en het Internationale Agentschap voor Preventie van Blindheid, om op de tweede donderdag van oktober de Internationale Dag van het Zicht te organiseren.

World Sight Day richt zich natuurlijk op iedereen met zichtsproblemen, maar laten we de feiten vooral niet negeren: Van alle mensen die blind of slechtziend zijn, komt dat in 80% van de gevallen door oorzaken die te voorkomen waren. Maar liefst 90% van de blinden/slechtzienden woont in ontwikkelingslanden – waar er vaak geen adequate zorg mogelijk is. Onder die blinden zijn ook nog eens 19 miljoen kinderen.

Tijdens World Sight Day kunnen we dus vooral veel reclamecampagnes verwachten: Blindenorganisaties zullen overheden overhalen meer geld beschikbaar te stellen voor zichtsonderzoek. Maar bovenal is de Dag bedoeld om solidariteit op te roepen voor iedereen die minder goed kan zien. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Vision2020.

Wereld Meisjesdag
Deze Dag is door een Nederlandse organisatie geïnitieerd. Plannederland (voorheen het Foster Parents Plan) heeft er voor gezorgd dat de VN de Dag officieel heeft uitgeroepen op 11 oktober. En dat was zelfs al in 2012.

In ontwikkelingslanden worden de rechten van miljoenen meisjes al lange tijd geschonden. Achterstelling, uitbuiting en discriminatie komen hier nog veelvuldig voor. Het geven van langer onderwijs aan meisjes is volgens de organisatie de sleutel tot succes. Om de meisjes hierbij te helpen is deze Dag ingesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen