10 oktober..Dag van de Duurzaamheid (en meer)

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

  • Dag van de Duurzaamheid
  • Internationale Dag tegen de Doodstraf
  • Internationale Dag van de Mentale Gezondheid
  • Wereld Daklozendag

Dag van de Duurzaamheid
Alles is tegenwoordig duurzaam. Eten, drinken, plakband,, zelfs “de natuur” is duurzaam. Duurzame energie, “(h)eerlijk” eten, fairtrade bloemen, alles moet lang mee kunnen gaan en geproduceerd zijn in een ver land waar we nog nooit van gehoord hebben, maar waar de plaatselijke bevolking in ieder geval zijn waar voor een eerlijke prijs verkoopt.

Vervlogen zijn de tijden waarin we ons niet schuldig hoefden te voelen dat onze Calvin Klein-shirts werden geproduceerd door ongeschoolde Indische kindjes. Voorbij zijn de dagen waarin we de verwarming de hele nacht aan konden laten staan omdat het anders zo koud is als we om 3 uur even naar de wc moeten. Duurzaam, dat is het devies! Nu is er een Dag voor. Op de Dag van de Duurzaamheid wil organisator Urgenda ons laten zien dat “duurzaamheid niet alleen hard nodig, maar ook leuk en inspirerend is”.

Om die reden zijn er op 10-10 door het hele land diverse activiteiten te vinden die het gepeupel duidelijk moeten maken wat de kracht en het belang van duurzaamheid is. Meer weten over welke activiteiten er bij u in de buurt plaats vinden? Kijk even op www.dagvandeduurzaamheid.nl. Daar staat alles over de activiteiten door het land heen.

Internationale Dag tegen de Doodstraf
Gij zult niet doden, hebben wij ooit geleerd. Maar als je het op sommige plaatsen in de wereld verknald voor jezelf, heb je toch kans dat je de doodstraf krijgt. Niet alleen in zomaar een land, maar ook in bijvoorbeeld Amerika komt de doodstraf in meer dan een staat voor.

De World Coalition Against The Death Penalty heeft het thema van 2013 dan ook opgedragen aan vooral de doodstraf in Amerika, waar jaarlijks nog altijd mensen werden geëxecuteerd. Vooral in de normaal zo Westerse ‘States’ is de doodstraf een onpasselijke straf, vinden de organisatoren, maar overal ter wereld moeten executies worden teruggedrongen.

De website, met veel argumenten en cijfers om hun standpunten kracht bij te zetten, is hier te vinden.

Internationale Dag van de Mentale Gezondheid
10 oktober wordt wereldwijd aangegrepen als bewustwording van mensen met mentalegezondheidsproblemen. Tijdens de Dag wordt aandacht gegeven aan dit fenomeen, en er wordt geld ingezameld voor genezing. De Mental Health Foundation staat hierachter, en beseft zich dat er maar één manier is om dit te doen: door samen te praten!

De Dag is voor educatie, bewustzijn en als pleidooi bedoeld. Vanaf 1992 wordt de Dag gevierd, en inmiddels doen al 150 landen aan de Dag mee. De Dag heeft dit jaar de focus op mentale gezondheid op het werk. Zo leren we hoe we ons beter kunnen voelen op en over ons werk. Even geen stress dus!

Kijk op de website van de Mental Health Foundation voor meer informatie.

Wereld Daklozendag
De Dag voor de mensen die geen huis hebben. In het Engels zijn het huislozen, wij noemen het daklozen. Op 10 oktober geven we deze mensen een steuntje in de rug. De Dag is op 10 oktober 2010 in het leven geroepen, en wordt inmiddels overal gevierd (behalve op Antarctica).

De daklozen krijgen op 10/10 extra aandacht om zo meer mogelijkheden te krijgen om te participeren binnen de maatschappij. Dit wordt gedaan door mensen te informeren, en goede lokale initiatieven te vieren en te stimuleren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen