22 september: Internationale dag van de Roodharigen en….

Foto: CC0/Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. Vandaag, 22 september zijn er dat nogal wat. Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Het is vandaag:

  • Dag van de Klant
  • Burendag
  • Internationale Dag van de Roodharigen
  • Wereld Dovendag
  • Wereld Neushoorndag

Dag van de Klant (België)
De Dag van de Klant komt uit België en wordt door ondernemers gebruikt als attentie voor hun duizenden klanten. De ondernemers bedanken daarmee hun klanten, zonder wie hun zaak uiteraard niet zou bestaan.

De UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, organiseert deze Dag dit jaar voor de maar liefst 27e keer. Ondernemers verwennen de klant op deze Dag een beetje extra. Tijdens de Dag worden er in winkels attenties of snoepjes weggeven aan het winkelpubliek. Een initiatief dat in Nederland jammerlijk nog niet is doorgedrongen. Wellicht een plan voor volgend jaar?

Burendag
Landelijke Burendag vindt ieder jaar plaats op de vierde zaterdag van september. Vanaf 2006 wordt deze ieder jaar weer gevierd. De Dag is bedoeld om onderling meer contact met uw buren te krijgen, zodat u niet vereenzaamt.

Want buren, die zijn er toch vooral voor de sociale controle en om af en toe eens een grasmaaier van te lenen. De Burendag is een Dag waarop buren gezellig samen komen voor een goed gesprek en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.

Wat u nog meer met uw buren kunt doen? Nou, eens even denken… Wat dacht u van koffie drinken? De Burendag is namelijk een initiatief van koffieboer Douwe Egberts en wordt gesteund door het Oranje Fonds.

Internationale Dag van de Roodharigen
In 1972 werd het al door Arne Jansen gezongen: “Meisjes met rode haren, die kunnen kussen, dat is niet mis”. Nu weten wij daar persoonlijk niets van, maar de oprichters van Internationale Roodharigendag hebben zo’n zwak voor hen met rood haar, dat zij er een hele Dag voor in het leven geroepen!

Rode picknick
Van 21 t/m 24 september dit jaar worden ruim 5,000 roodharigen uit ruim 40 landen wereldwijd bij elkaar verwacht op de Grote Markt in Breda. Daar zijn er vele activiteiten te volgen voor de ‘redheads’, zoals een picknick, er zijn portettekenaars, en niet te vergeten de grote fotoshoot, waarmee de organisatie probeert zo veel mogelijk redheads samen op de foto te zetten.

Door de jaren heen is het evenement zo populair geworden dat Roodharigendag langer plaatsvindt. De ‘officiële’ Dag vindt dit jaar op 21 september plaats, maar daarna gaat het feest nog tot 24 september door.

Mocht u dus – roodharig of niet – eens zin hebben om een heel apart aangezicht te zien (dat van zo’n 5,000 roodharige personen), kom dan vooral naar de Roodharigendag op 21 september! Kijk voor meer informatie op http://www.redheaddays.nl/nl/.

Wereld dovendag
Als doof persoon kun je het lastig hebben, zoals u zich wellicht kunt voorstellen. Ongetwijfeld heeft het ook voordelen, maar een leven zonder geluid is lastig voor te stellen. Daarom is er de Internationale Dag van de Doven, die ieder jaar in september wordt georganiseerd door de World Federation of the Deaf.

Week
De Dag heeft ook een Week van de Doven. Die wordt iedere vierde week van september gehouden. Wereld Dovendag vindt dit jaar dan ook plaats op 23 september. Tijdens de Dag zullen er allerlei activiteiten plaatsvinden over de hele wereld, door diverse dovenorganisaties.

Wereld Neushoorndag
De neushoorn, dat magische dier, die uit de kluiten gewassen eenhoorn, wordt bedreigd. In de diepe jungles van Afrika worden de neushoorns afgeslacht waar we bij staan. Veelal gebeurt dat om, precies, die hoorn die hen zo uniek maakt.

In sommige culturen geloven ze namelijk dat de hoorn van een rhinosaurus een genezende werking heeft, of soms zelfs een magische, geloof het of niet. Maar, in veel gevallen is het ook gewoon geld. Ivoor is namelijk nog steeds het gewicht in goud waard, dus zijn neushoorns een waardevol doelwit voor jagers. Per jaar worden dan ook niet minder dan 280 neushoorns afgeschoten.

Lokaal
n 2010 begon de World Wildlife Fund met het organiseren van Wereld Neushoorndag. 22 september wordt daarom aangegrepen door allerlei natuur- en dierenorganisaties om samen te werken om de neushoornjacht te stoppen. Uiteraard wordt de Dag van de Neushoorn vooral “gevierd” in landen waar de neushoorn ook daadwerkelijk rondhuppelt, zoals Afrika of Zuid-Oost Azië. Ook de Verenigde Staten en Australië werken mee aan deze Dag.

Er is van alles te doen op de Dag, ook voor de individueel bezorgde. Alle informatie over de Dag is te vinden op de  website, www.WorldRhinoDay.org .

 

Reacties

article
99953
Onnodig verlies DVVC in Dordrecht
Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20180922/22-september-dag-van-de-roodharigen-en/
2018-09-22T08:00:41+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/09/21155107/roodharigen.jpg
Nieuws