Column Peter Verschure: In Dongen het gras groener?

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

In zijn column beschouwt natuurmens Peter Verschure op zijn kenmerkende manier de zaken met een groene bril.

In Dongen het gras groener?
Wat een zomer, wat een warmte en wat weinig water…de hitte was te voelen en ook te zien in heel veel tuinen. Hortensia’s die zichzelf niet meer volgezogen konden krijgen en moedeloos hun koppen lieten hangen en naar water bleven verlangen. En wij maar water geven ondanks dat er bekend werd gemaakt zuinig aan te doen met water in verband met schaarste. En dan te bedenken dat we in waterrijk Nederland wonen met de grootste zoetwaterplas van Europa in ons midden: het IJsselmeer. Met die gedachte in mijn kalende achterhoofd vond ik het toch stiekem verantwoord om mijn petunia’s, geraniums en hanging baskets te helpen die brandende ploert te overleven.

Overleven deden veel Dongenaren, ieder op hun eigen manier. In of rond het water of in de achtertuin in de schaduw van een boom, en met blote voeten op het verkoelende gras. Maar… dan moet er wel gras groeien, want iedereen die met glanzend zwarte natuursteen de achtertuin heeft dichtgelegd, kon er niet met blote voeten overheen lopen zonder het eelt sissend onder de voeten te laten wegsmelten. Eigen schuld, dikke bult…die blaren. Dan hadden ze vorig jaar mijn advies: ‘beton eruit, groen erin’ maar moeten opvolgen.

En dat Dongen een goede voedingsbodem voor gras is, bewijst TUF Recycling al jaren. Er wordt gezegd dat kunstgras niet groeit, maar ik beweer het tegendeel! Binnen enkele jaren groeide het kunstgras bij TUF tot wel 6 meter hoogte…en dat zonder kunstmest en zonder water. Er zaten zelfs geen wortelvretende wormen zoals emelten of engerlingen in. Was het maar zo, maar zelfs die lusten er geen brood van.

De rubberkorrels, en vooral het zand, werd in de ogen van onze gemeente gestrooid, door steeds te beloven wat ze later niet deden. En nu zit onze gemeente op de blaren, vanwege het feit dat hier het gras groener is dan bij de buren.

Er zit ook iets positiefs aan, want de nieuwe locatie van VV Dongen is dan nog wel niet bekend, maar waar ze het gras kunnen halen in ieder geval wel. Mijn advies als natuurmens is: Gemeente, los het op, laat er geen gras over groeien en dan snel zand erover (en laat het dan niet wegwaaien). Het zal toch niet gebeuren dat er anders weer protesten ontstaan…dat er mensen gaan roepen: ‘Handen af van kunstgras en rubber korrels’ want 20 jaar procederen net zoals tegen de weg bij de Duiventoren heeft weinig zin als bij bijna iedereen al bekend is dat de nieuwe weg de Duiventoren niet eens raakt, maar door grasland loopt…en daar hoeven we in Dongen niet zuinihg op te zijn…toch?

Het Dongense motto is: In Dongen doen we dingen samen….vandaar mijn voorstel: schuif pallets onder de grasrollen bij TUF en rol ze uit over de nieuwe N629, in plaats van asfalt. Dan snijdt het mes aan drie kanten en snijdt het niet in onze gemeentebegroting.

Gemeente Dongen heeft positief gereageerd op het initiatief van natuurvereniging IVN (waar ik mijn gidsenopleiding óók volgde) om het Tiny Forest plan uit te voeren. Dat betekent dat er op enkele plaatsen in Dongen minibossen zullen worden aangeplant ter grootte van een tennisbaan die dan door de buurt worden onderhouden. Prima plan, maar… ter grootte van een tennisbaan? Mag het een beetje meer zijn zou onze slager vragen?

Maar oke, Dongen wordt wéér een beetje groener, dus leefbaarder en hopelijk branden we onze vingers niet meer…maar krijgen we groene vingers. We gaan dus voor groen, en zaaien hopelijk geen kunstgras, want dan oogsten we problemen. Die graspollen zetten immers óók geen zoden aan de dijk.

Groeten uit de Groenstraat

Peter

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen