Drukbezochte voorlichtingsavond in ’t Schouw

Foto:

De verkoop van cultureel centrum ’t Schouw aan de Turkse gemeenschap in Dongen is nu bijna rond. Dat is tenminste de stellige indruk die de bezoekers aan de voorlichtingsavond in ’t Schouw kregen na uitspraken van een vertegenwoordiger van de ISRA moskee en van een vertegenwoordiger van de gemeente.

De informatie avond in ’t Schouw was druk bezocht. Er werd wat meer duidelijkheid verschaft over het feit dat de onderhandelingen al geruime tijd duren. Er moest, zo blijkt uit antwoorden op vragen van een aantal vertegenwoordigers van verenigingen die tot voor kort thuis waren in ’t Schouw, nog wel het een en ander geregeld moeten worden tussen de oude ( gemeente) en de toekomstige eigenaren van het gebouw.

De nieuwe eigenaar van ’t Schouw heeft geen onoverkomelijke bezwaren tegen voortzetting van de activiteiten dieĀ  er tot voor kort onder de vlag van DonckHuys plaatsvonden. Maar er zijn wel andere regels straks. Zo is bijvoorbeeld vanwege religieuze redenen voor kaartclubs geen plaats meer en alcoholhoudende dranken worden niet meer verkocht. In principe kunnen clubs en verenigingen terug naar ’t Schouw. Wel moet het bestuur van de moskee nog gesprekken voeren met gemeente en DonckHuys over de voorwaarden en prijsbepalingen en moeten de gebruikers nieuwe voorwaarden aanvaarden. De woordvoerder van de moskee opperde dat het nieuwe ”t Schouw’ geen subsidie krijgt , terwijl DonckHuys daar wel van ‘profiteerde’. Dat zal op een of ander manier in de verhuurprijzen verrekend worden.

De ruimte die de Turkse gemeenschap binnenkort tot haar beschikking krijgt, wordt in principe alleen gebruikt voor sociaal culturele activiteiten. Het huidige gebedshuis behoeft geen uitbreiding. Wel komt er een kapper, een kleine winkel, een sportgelegenheid voor met name ouderen, een kleine filmzaal en een bibliotheek. Ook wordt er straks bijles gegeven en worden er taalcursussen gereorganiseerd. Er is straks ook ruimte voor folklore en ontspanning.

Onder de aanwezigen bleek er enige zorg te bestaan over huidige en te verwachten toenemende geluidsoverlast. Vooral het parkeren bij bepaalde gelegenheden en het niet houden aan algemeen geldende verkeersregels werd bekritiseerd. De vertegenwoordiger van het moskeebestuur begreep de ongerustheid en beloofde op dat gebied maatregelen te zullen treffen.Names de gemeente was wethouder Jansen aanwezig bij de informatie avond.

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen