18 september: Prinsjesdag en Wereld Bamboedag

Foto: Flickr

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Prinsjesdag
Prinsjesdag, het feest van de democratie. De ‘Derde Dinsdag van September’ is een begrip dat gelijk staat aan gekke hoedjes, een lange parade en het traditiegetrouw spellen van economisch onheil voor de komende periode. In de Gouden Koets (die toch al sinds 1898 in gebruik is) rijdt Zijne Majesteit de Koning dit jaar voor het eerst met zijn gevolg van zijn werkpaleis Noordeinde richting de Treveszaal aan de Binnenhof in Den Haag om daar de troonrede voor te lezen.

Troonrede
Traditioneel wordt daar voor de ‘Leden van de Staten Generaal’ (de regering, de Eerste en Tweede Kamer) de Troonrede voorgelezen, maar in de praktijk weten we meestal al een beetje wat daar in staat. Dit jaar moet u verwachten dat we allemaal flink financieel moeten inleveren, maar ach, dat doen we al sinds 2008, nietwaar?

Hoedjes
De Derde Dinsdag van September (dat is in 2017 de 19e) kunt u natuurlijk live volgen op tv. En bedenk u maar, ook al wordt het somber, in ieder geval kunnen we nog hoedjes gaan kijken.

Wereld Bamboedag
Bamboe associëren wij vooral met China en panda’s. Grotendeels correct, al is dat natuurlijk niet het enige waar dit rap groeiende onkruid woekert. In de Zuid-Aziatische cultuur speelt bamboe in het algemeen een grote rol. Heel karakteriserend voor al die Oosterse invloeden.

Om bamboe te preserveren is er zelfs een Wereld Bamboe-organisatie in het leven geroepen, geloof het of niet. Hun nobele taak is om bamboe te redden door meer bewustwording rondom deze aparte soort flora te creëren. En dat doen ze onder andere op deze mooie Dag in september.

Bamboeconferentie
Dat is namelijk Wereld Bamboedag. Die is in 2009 uitgeroepen door de Thaise ‘Koninklijke Bos-stichting’, die op de 8e Wereld Bamboeconferentie pleitte voor een internationale Dag. De Dag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor het nut van bamboe, het belang van bamboe in het ecosysteem, en het maken van mooie meubels.

De Dag wordt ieder jaar op 18 september gevierd. Kijk voor meer informatie op www.worldbambooday.org voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen