15 september: Internationale Dag van de Democratie

Foto: CC0/Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Internationale Dag van de Democratie

Door de Verenigde Naties is 15 september uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag van de Democratie’ (International Day of Democracy).

Op deze dag wordt stilgestaan bij de toestand van de democratie in de wereld. Democratie is een proces en een doel dat alleen met volledige steun van de internationale gemeenschap een realiteit kan worden voor iedereen.

De waarden van vrijheid, mensenrechten en algemeen kiesrecht zijn essentieel voor de democratie. De democratie is op haar beurt de natuurlijke omgeving voor de bescherming en verwezenlijking van de mensenrechten. De band tussen democratie en mensenrechten is vastgelegd in artikel 21, lid 3, van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat:

“De wil van het volk zal de grondslag zijn van het gezag van de regering; deze wil zal tot uiting komen in periodieke en eerlijke verkiezingen, die gehouden zullen worden krachtens algemeen en gelijkwaardig kiesrecht en bij geheime stemmingen of volgens een procedure, die evenzeer de vrijheid van de stemmen verzekert.”

Resolutie A/RES/62/7 (8 november 2007)

15 september is ook
Wereld Lymfeklierkankerdag

Je lymfeklieren zijn kleine organen in je lichaam die bacteriĆ«n, virussen en andere afvalstoffen uit je lichaam filteren. De zogenaamde lymfocyten in je lichaam zorgen er voor dat infecties voorkomen worden en je lichaam ‘schoon’ blijft. Echter, is deze vloeistof zelf niet immuun voor ziekten. Door ontsporing van de lymfocyten kan er lymfeklierkanker ontstaan.

Op 15 september is het tijd om bij dit sombere fenomeen stil te staan en aandacht te vragen voor lymfeklierkanker. Hoewel de ziekte namelijk steeds vaker voorkomt, is er nog vrij weinig bekend en zijn mensen niet bewust van bovenstaande feiten.

Dit kunt u doen door een groen lintje vandaag bij u te dragen. Dit staat symbool dat u de mensen met de ziekte een hart onder de riem steekt en aandacht geeft aan deze vorm van kanker. Op deze website kunt u er meer over lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen