D66 vraagt oplossing voor overvolle afvalbaken

Foto: CC0/Creative Commons

De gemeente gaat bekijken of het zinvol is om op sommige ‘populaire’ plaatsen grotere afvalbakken te plaatsen. Dat zegde wethouder René Jansen toe op vragen van D66-raadslid Maarten Baijens. Het raadslid had ‘signalen opgevangen’, dat er op bepaalde plaatsen in de gemeente afvalbakken vaak overvol zijn waardoor er overlast van o.a.ratten ontstaat. Baijens noemde concreet de fietsbrug, het einde van de Rijensestraatweg en het eind van het pad tussen Liberty en Atledo.

Wethouder Jansen was bekend met het probleem. ‘Bij de Rijensestraatweg gaan we voortaan al meteen op maandag de bakken legen en later in de week nog een keer extra. Voor zover bij ons bekend is het probleem daarmee opgelost. Over de locatie tussen Liberty en Atledo zijn bij ons geen incidenten bekend, maar ik zal dat intern navragen.’ Behalve grotere afvalbakken vroeg Baijens ook nog om ‘hufterproof’ bakken op die plaatsen zodat ze aan het eind van het jaar niet afgesloten of weggehaald hoeven te worden in verband met vuurwerkoverlast.
Maar daar voelde de wethouder niets voor. ‘100% hufterproof bestaat niet. We hebben 500 afvalbakken in de gemeente. Bij de jaarwisseling 16/17 zijn er 8 opgeblazen en vorig jaar 3. Het weghalen van de bakken met de jaarwisseling is veruit de goedkoopste oplossing.’

Geuroverlast Protix
VVD-raadslid Angela Horsten stelde de geuroverlast van het bedrijf Protix aan de orde. ‘In Plan West I hangt regelmatig een weeïge rottingslucht. Medewerkers van bedrijven en inwoners worden er onpasselijk van’, zo meldde het raadslid. Volgens Horsten wordt de geuroverlast vooral veroorzaakt door het bedrijf Protix aan de Industriestraat. Dit bedrijf maakt eiwitten uit insecten.  Het raadslid wilde van de wethouder graag weten hoeveel klachten er al geweest zijn en hoe de gemeente daarmee omgaat.

Wethouder Jansen kon wel opheldering verschaffen. ‘Er zijn dit jaar tot nu toe 175 klachten over geur- en geluidsoverlast binnengekomen, 24 daarvan zijn gegrond verklaard. De klachten gingen inderdaad vooral over Protix. Als inwoners hun klacht melden bij de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, koppelt die zelf terug naar de inwoner. Bij aanhoudende klachten gaat de OMWB in overleg met de gemeente en we hebben zelf ook regelmatig contact met het comité Einde Stankoverlast. Volgens de wethouder is de geuroverlast van Protix overigens grotendeels verholpen door maatregelen die het bedrijf heeft genomen.

Door: Bernadette Klerx

Reacties

article
99792
De gemeente gaat bekijken of het zinvol is om op sommige ‘populaire’ plaatsen grotere afvalbakken
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20180914/d66-vraagt-oplossing-overvolle-afvalbaken/
2018-09-14T13:23:29+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/09/14132312/vuilnisbak.png
D'n Ham Vandaag, Nieuws