Open Monumentendag Dongen 2018

Foto:

Wandelen en fietsen met een Europees tintje

Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen heeft voor Open Monumentendag op zondag 9 september een wandel- en fietsroute uitgestippeld langs huizen, kerken en bedrijven met een Europese bouwstijl. Daarmee sluit het programma aan op het landelijke thema ‘In Europa’.

Wethouder Rolf Vullings (Monumentenbeleid) opent de jaarlijkse Open Monumentendag om 12.00 uur in de Oude Kerk aan de Kerkstraat 56. Na de opening begint het dagprogramma. Er zijn twee hoofdlocaties die om 12.30 uur open gaan: de Oude Kerk en de Laurentiuskerk (Gasthuisstraat). De beheerders van beide kerken geven informatie over de monumentale en artistieke elementen van hun kerkgebouw.

Gratis monumentenboekje
Bij de Oude kerk en de Laurentiuskerk kun je een gratis monumentenboekje met een wandel- en fietsroute ophalen. Hiermee kan iedereen op eigen gelegenheid de tocht tussen beide kerken lopen of fietsen. Om 13.30 en 15.30 uur staan op beide hoofdlocaties gidsen klaar. Zij verzorgen een wandeling met uitgebreide toelichting langs diverse monumenten. Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig.

Open huis
Op de route houden twee monumenteneigenaren tussen 12.30 en 16.30 uur open huis. Onder begeleiding kun je een kijkje nemen bij Villa Berkenheuvel (Heuvelstraat 8) en het huis van de Dongense oud-burgemeester Huijlman (Kerkstraat 52 E).

Thema
Het programma van de Dongense Open Monumentendag is afgestemd op het landelijke thema ‘In Europa’. Je krijgt een ontdekkingsreis langs de Europese dimensies van het lokale erfgoed: internationale architectuurstromingen, vergelijkbare onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste vormgeving, ornamentiek en beeldende kunst.

Selectie
Dongen ontwikkelde zich vanaf het midden van de 19e eeuw in een rap tempo op industrieel en economisch gebied. Dat blijkt uit een uitbundige hoeveelheid bewaarde monumenten met jonge Europese stijlelementen. Voor de wandel- en fietsroute is een selectie van deze monumenten gemaakt. Het compacte gidsje geeft een korte uitleg van de bouwstijlen die de revue passeren en een verklarende woordenlijst van de bouwelementen en fragmenten, die je aan de diverse monumenten kunt ontdekken.

Persoonlijke verhalen
Andere persoonlijke en persoonsgebonden verhalen worden in de voormalige pastorie van de Laurentiuskerk gepresenteerd. Het ene biografische verhaal is verbonden met het Engelse landhuis op het adres Hoge Ham 90A (voorheen bewoond door de familie Van Tuijn). Het andere is verbonden met de fabrikantenvilla van de familie Aarts (Hoge Ham 57), waar de Dongense uitvinder Koos Aarts is geboren. Ook wordt de aanwezigheid in Dongen van zowel een protestantse kerk als een katholieke kerk verklaard in presentaties. De presentaties wisselen elkaar voortdurend af, met elk kwartier een andere lezing.

Het programma van de Dongense Open Monumentendag eindigt om 16.30 uur.

Reacties