Volckaert onderzoekt mogelijkheid tot fusie met De Riethorst Stromenland en Schakelring

Foto:

Zorgorganisaties zien elkaar al lang niet meer als concurrent maar voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de hulpvragen van het toenemend aantal ouderen. De Riethorst Stromenland, Schakelring en Volckaert, drie zorgorganisaties in Noord-Brabant – die al een goede vorm van samenwerking kennen – spreken daarom de ambitie uit om in de toekomst nog intensiever te willen samenwerken. Zij onderzoeken de mogelijkheden tot een fusie.

Intensieve samenwerking
Mensen kunnen bij de drie zorgorganisaties rekenen op goede zorg dichtbij huis. Om deze kwalitatieve zorg ook in de toekomst te kunnen blijven bieden, hebben de raden van bestuur en de raden van toezicht van De Riethorst Stromenland, Schakelring en Volckaert de ambitie uitgesproken om te komen tot een fusie. Deze ambitie is vastgelegd in een intentieovereenkomst. Daarvoor winnen de organisaties nu advies in bij onder andere de drie ondernemingsraden en drie centrale cliëntenraden. Deze adviesorganen hebben tot 1 september 2018 de tijd om de bestuurders van advies te voorzien op de ambitie en de inhoud van de intentieovereenkomst. Daarna wordt duidelijk of de intentieovereenkomst getekend wordt en of er een vervolg wordt gegeven aan een verdere uitwerking.

Samen sterker
De drie zorgorganisaties willen de zorg en het zorgaanbod nóg beter laten aansluiten op de toenemende en complexere zorgvragen. Mireille de Wee, bestuurder van De Riethorst Stromenland: ’Door samen op te trekken zijn we daar in de toekomst beter toe in staat. Zo kunnen we kwalitatief goede zorg blijven leveren en blijven aansluiten op de wens van de cliënt, ook in onze regio’s tussen de steden Breda, Gorinchem, Den Bosch en Tilburg.’ Mensen hoeven voor zorg hun vertrouwde omgeving niet te verlaten. De zorgorganisaties krijgen door een fusie meer expertise in huis en een breder aanbod aan zorgproducten. Het streven is om mensen bij elke zorgvraag te kunnen helpen.

Wanneer de zorgorganisaties samen verder gaan, ontstaat er een krachtige organisatie. Door krachten te bundelen in de zorg en een aantrekkelijke werkgever te zijn, hopen de bestuurders in de toekomst voldoende en gekwalificeerd personeel te kunnen blijven aantrekken en te behouden voor de zorgsector.

Samenwerking voortzetten
De afgelopen jaren werkten de drie organisaties al in meerdere projecten met elkaar samen. John Moolenschot is bestuurder bij Schakelring: ‘Door samen te gaan, kunnen onze organisaties nóg betere zorg aanbieden aan inwoners uit de regio, die in de dunner bevolkte delen van Noord-Brabant wonen. Daarnaast kunnen we de krachten bundelen bij belangrijke zaken, denk aan innovatie en technologische ontwikkelingen.’ Zowel De Riethorst Stromenland als Volckaert en Schakelring zijn sterk lokaal verankerd. Ook na een fusie blijven zij lokaal actief. Daar ligt namelijk hun kracht. De cliënt wil graag zorg dichtbij. Bestuurder van Volckaert Annet Boekelman vult aan: ‘Wij willen graag benadrukken dat in dit samenwerkingsplan iedere locatie zijn eigenheid blijft behouden. Voor zowel de cliënt, de medewerker als voor de vrijwilliger verandert dat niet. Daar voelen mensen zich prettig bij en dat is waar zij voor gaan.’

Vergelijkbare missie en visie
De drie zorgorganisaties zijn gelijkwaardig aan elkaar. De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring zijn alle drie financieel gezond met een vergelijkbare missie en visie. De kwaliteit van de zorg, de cliënttevredenheid, de grootte van de organisaties en het aantal cliënten en aantal medewerkers/vrijwilligers komen nauw met elkaar overeen. Dat is een mooie basis voor een verdergaande samenwerking.

Vervolgtraject
Na de zomer wordt duidelijk of de bestuurders een handtekening gaan zetten onder de intentieovereenkomst. Vervolgens wordt er op de websites van De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring gecommuniceerd over de besluitvorming. In het vervolgtraject worden ook de stakeholders van de drie zorgorganisaties betrokken en wordt de formele toestemmingsaanvraag opgestart bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen