Veiligheidsscans bij bedrijven in buitengebied Dongen

Foto:

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gaat ruim 50 veiligheidsscans uitvoeren bij bedrijven in het buitengebied van de gemeente Dongen.

De scans zijn een vervolg op twee drukbezochte voorlichtingsavonden over het voorkomen van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied. Deze bijeenkomsten hadden twee maanden geleden plaats in het gemeentehuis.

Komende maand gaan adviseurs van het CCV bij bedrijven op bezoek. Zij bekijken, samen met de ondernemer, alle aspecten van veiligheid in en rondom het bedrijf. De scan duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. De ondernemer ontvangt na de scan een persoonlijk en strikt vertrouwelijk rapport en adviezen over hoe de veiligheid eventueel kan worden verbeterd. De eerste scans worden begin juli 2018 uitgevoerd. Bedrijven die in aanmerking komen voor een scan, worden persoonlijk door een adviseur van het CCV benaderd.

Aanleiding scans
De gemeente Dongen organiseerde in april 2018 twee bijeenkomsten om inwoners en ondernemers bewust te maken van ondermijnende criminaliteit. In samenwerking met verschillende ketenpartners werden praktijkvoorbeelden gebruikt om te laten zien wat de gevaren van ondermijnende criminaliteit zijn en welke nadelen dit heeft voor de samenleving. Een aantal bezoekers herkende de situaties die de experts schetsten. Zij gaven aan zich niet altijd veilig te voelen, bijvoorbeeld omdat zij weleens worden benaderd door personen die een schuur willen huren voor onduidelijke doeleinden. Naar aanleiding van deze signalen heeft de provincie Noord-Brabant geld beschikbaar gesteld om veiligheidsscans te laten uitvoeren.

Wat is ondermijnende criminaliteit?
Ondermijnende criminaliteit betekent grofweg de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. De symptomen ervan zien we bijna dagelijks in het nieuws. Denk aan hennepkwekerijen in woonwijken, afpersing in de horeca door criminele motorclubs en uitbuiting van buitenlandse werknemers. Criminelen willen zo veel mogelijk geld en macht vergaren via onder meer hennepteelt, mensenhandel, milieucriminaliteit, fraude en witwassen. Daarvoor zijn zij afhankelijk van legale voorzieningen en sectoren in de bovenwereld, zoals (leegstaand) vastgoed.

Buitengebied interessant doelwit
Ondermijning raakt bijna iedereen. In agrarische buitengebieden zijn ondernemers voor criminelen een interessant doelwit. Steeds vaker krijgen zij te maken met diefstal, maar ook met ondermijnende criminaliteit, zoals hennepkwekerijen in een verhuurde stal of een xtc-lab in een vakantiehuisje.
Wat doet het CCV? Het CCV is een onafhankelijke stichting die partijen helpt om Nederland veiliger en leefbaarder te maken. Daarvoor biedt het centrum kennis, instrumenten, voorlichtingsmateriaal en advies op maat gericht op veilig wonen, veilig ondernemen en veilig leven. Ondermijning in het buitengebied is een van de speerpunten waar het CCV aan werkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen