Blaaskapel Hoe Ist?! 11 jaar!

Foto:

Precies vandaag bestaat Blaaskapel Hoe Ist?! 11 jaar! Voor deze gelegenheid heeft hun eerste voorzitter Kees Broeders het volgende stuk geschreven!

Eerste voorzitter van Blaaskapel Hoe Ist ?!, hoe was dat?
We gaan terug naar begin 2007. Zo’n 30 jeugdige muzikanten zijn op uitnodiging van Carnavalsstichting ‘de Peeënstekers’ aanwezig op een informatiebijeenkomst ‘nieuwe jeugdhofkapel’ in het verenigingsgebouw van Musis Sacrum aan de julianastraat. Omdat Blaaskapel kapel ‘Fluitje van een Band’ na carnaval 2008 gaat stoppen als jeugdhofkapel, werden er muzikanten gezocht voor opvolging. Gelukkig was er genoeg enthousiasme om een start te maken. Omdat ik vanuit mijn periode als lid van de raad van elf nog nauwe contacten onderhield met de carnavalsstichting en omdat onze zoon (Emiel) deel uit maakt van de nieuwe kapel werd er al gauw naar mij gekeken om in het bestuur zitting te nemen, sterker nog ik moest ook maar voorzitter worden.

Samen met een aantal enthousiaste ouders van de leden (Marianne, Ingrid, Lily, Conny en later Saskia) gingen we als kersvers bestuur aan de slag om het pad van deze nieuwe kapel te plaveien. De repetitieruimte was snel geregeld, omdat de drie zoons van Fred en Petra Heijne ook lid waren, was Café Zaal De Viersprong een vanzelfsprekende keuze. Het doet me goed dat dit nog steeds het vertrouwde thuishonk van Hoe Ist ?! is. De eerste dirigent Remon Aarts zorgde dat de muzikanten de eerste muziekstukken onder de knie kregen.

11 juni 2007 volgde de ‘officiële’ oprichting van de nieuwe, toen nog naamloze jeugdhofkapel, met ruim 20 leden. Een paar maanden later werd bij een eerste ouder- en persbijeenkomst, waarbij de blaaskapel een eerste optreden gaf, de naam onthuld: Blaaskapel Hoe Ist ?! Een logo ontworpen door Max van Riel, gestoken in nieuwe polo’s gesponsord door Bouwbedrijf Stan Wens, Schildersbedrijf Asselman, Reclamex en Café Zaal de Viersprong was het een flitsende start.

Het verloop van leden was in het begin redelijk groot, maar er kwamen ook nieuwe leden bij zodat het ledenaantal rond de 17 bleef hangen. Ook vonden er diverse dirigentwisselingen plaats, gestart met Remon en via Patrick Smeekens, Charles Bosters is Rob Ysebaert nu al een aantal jaren de dirigent. Om als jeugdhofkapel een beetje fatsoenlijk over straat te kunnen lopen werd er in het begin, bij goed weer (dat wel), op de repetitieavond op het oude schoolplein van de Aloysiusschool geoefend in het in de maat lopen, ze hebben nu nog plezier van deze exercitie denk ik (hahaha). Het eerste optreden voor de ‘duuzenkoppige schaore Peejen en Peejerinnen’ was volgens mij tijdens de jeugdprins- en prinsesverkiezing (JPV) in november 2007, in De Cammeleur.

Verder was het voornamelijk wekelijks op vrijdagavond repeteren. Ik mocht de logistiek verzorgen om het slagwerk van zoonlief naar de Viersprong te brengen/halen. De discipline was nog niet echt aanwezig, dus regelmatig mocht iemand van het bestuur als een soort ordebewaarder aanwezig zijn. Ook zeer bijzonder was de feitelijke overdracht door ‘Fluitje’ tijdens een repetitie in “’t Schouw”, Fluitje van een Band trad tijdens een gezamenlijk muziekstuk letterlijk terug en de muzikanten van Hoe Ist ?! maakte stapjes naar voren, de oranje sjaals maakte het compleet, toch wel een emotioneel moment. November 2008 was het dan echt zo ver. Tijdens de JPV was Hoe Ist ?! de jeugdhofkapel. Het was een mooie tijd om gedurende 5 jaren met de jeugdhofhouding op te trekken. De laatste twee jaren werd er ook ruimte gecreëerd om zelf als blaaskapel nog op te treden tijdens de carnavalsdagen. Ook hier en daar een blaaskapelfestival (de Wortels, De Duckers, Poeldijk etc.) meepikken en zo werd de agenda meer en meer gevuld.

Ik heb altijd gezegd, zo gauw er iemand van de leden 18 jaar is deze toe kan treden tot het bestuur en ik als voorzitter zou stoppen. Dat is prima gelukt met Lisa, zij is mij na zes jaar opgevolgd ze is nu al bijna vijf jaar voorzitter. Het complete bestuur bestaat al enige jaren uit de leden zelf, prima zo. Veel leden zijn inmiddels in het bezit van een rijbewijs, dus het vervoer wordt ook zelf geregeld. Van oprichter / voorzitter blijf ik nu als enthousiast ouder / fan betrokken bij dit clubje muzikanten, je krijgt overigens altijd antwoord als je vraagt: hoe ist ? Dames en heren van Hoe Ist ?! ik feliciteer jullie alvast met het 11-jarig jubileum en ben op 3 november zeker aanwezig bij jullie jubileumfeest! Groetjes, Kees Broeders.

Reacties

article
96605
Precies vandaag bestaat Blaaskapel Hoe Ist?! 11 jaar! Voor deze gelegenheid heeft hun eerste voorzitter
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20180611/blaaskapel-hoe-ist-11-jaar/
2018-06-11T09:45:36+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/06/11094529/hoeist.jpg
Nieuws, Peejelaand