‘Bouwen aan Dongen’: Volkspartij Dongen, PvdA en VVD willen grotere rol voor inwoners

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Als het aan Volkspartij Dongen, VVD en PvdA ligt, krijgen Dongense inwoners,verenigingen en bedrijven de komende jaren veel meer mogelijkheden om zelf initiatieven te nemen en ideeën aan te reiken. Ook is er hernieuwde aandacht en vooral waardering voor de rol van de dorps-en wijkraden.  De nieuwe coalitie vindt het een prima idee, als elke dorps- en wijkraad een eigen uitvoeringsbudget krijgt. Dat zijn de meest opvallende zaken in het bestuursakkoord ‘Bouwen aan Dongen’, dat de ‘regeringspartijen’ gisteren met de nodige trots presenteerden.

Verder is het programma voor een groot deel een voortzetting van bestaand beleid met redelijk wat nieuwe impulsen. Zo gaat de nieuwe wethoudersploeg onderzoeken of het Broederpark ( bij Glorieux) voor publiek opengesteld kan worden, of het project Automaatje opgestart kan worden, of de kruising Vierbunderweg-Kanaaldijk Noord veiliger kan en hoe er meer uitgaansmogelijkheden voor de jeugd gerealiseerd kunnen worden.

De twee (in)formateurs Joost van Huijgevoort en Yvo Kortmann

Bestuurlijke vernieuwing
Het bestuursakkoord is eigenlijk het wensenlijstje (op hoofdlijnen) van wat VVD, Volkspartij Dongen PvdA de komende vier jaar willen realiseren.Met de bestuurlijke vernieuwing als meest in het oog springende onderdeel. Deze voorstellen sluiten naadloos aan bij de cultuuromslag die binnen het gemeentehuis in gang is gezet. Ambtenaren moeten signalen vanuit de samenleving oppikken en die gebruiken als input voor beleid.
‘De tijd dat vanuit het gemeentehuis de gehele koers voor de gemeente wordt uitgezet, is voorbij. We leven in een participatiesamenleving. Er moet dan ook nadrukkelijk (meer) ruimte worden geboden aan inwoners, instellingen, verenigingen, bedrijven en stichtingen om initiatieven te nemen en ideeën aan te reiken.’ PvdA, Volkspartij Dongen en VVD vinden de ‘right to challenge’- gedachte hiervoor een prima instrument. Right to Challenge komt erop neer dat een groep inwoners taken van de gemeente kan oppakken als zij die beter, slimmer en/of goedkoper kunnen verwezenlijken.

Verkeersveiligheid
Ruime aandacht is er in het akkoord voor verkeer en dan met name verkeersveiligheid. In ‘Bouwen aan Dongen’ worden enkele concrete ‘black spots’ genoemd, die de komende periode nog eens goed onder de loep worden genomen: de oversteek op de Mgr. Schaepmanlaan ter hoogte van de bibliotheek, de oversteekplaats op de Mgr.Nolenslaan nabij Basisschool Achterberg, de kruispunten van de Tramstraat met de Zuivelstraat/Wilhelminaplein/Wilhelminastraat en met de Kard. Van Rossumstraat/Ger. Majellastraat.

Het centrum van Dongen blijft als het aan de regeringspartijen ligt, zoveel mogelijk gevrijwaard van vrachtverkeer. ‘Het centrum van Dongen is niet ingericht op zwaar vrachtverkeer.Samen met ondernemers en vervoerders gaan we in gesprek om de zware trailers zo min mogelijk in het centrum te krijgen’. Parkeren in het centrum blijft gratis en er komt ook zeker geen blauwe zone.  In de komende vier jaar wordt de ecologische verbindingszone voor fietsers op een veilige manier aangesloten op de Fazantenweg/Vaartweg (richting Loon op Zand) en op de Burg. Letschertweg (richting Tilburg). Veel fietsers maken van die route gebruik.

De drie fractievoorzitters van de coalitiepartijen. V.l.n.r. Eline van Boxtel-Pullens (PvdA), Pieter Brooijmans (VVD) en Denise Kunst (VPD)

Jongeren in de spotlight
Goed nieuws voor jongeren. En dan met name op het gebied van huisvesting en uitgaan. ‘Nu gaan studenten Dongen vaak uit, omdat er geen betaalbare woningen zijn en dat is jammer voor de vitaliteit van de gemeente’ vinden de partijen. Om de woningmarkt voor jongeren een impuls te geven, staan zij daarom open voor innovatieve en creatieve woonvormen voor starters. Ook gaan ze onderzoeken of het mogelijk is om leegstaande gebouwen geschikt te maken voor huisvesting.  ‘Dongen bruist, maar voor de jeugd tussen 13 en 18 jaar is er relatief weinig vertier binnen de gemeenschap’, zo constateren de drie partijen. Daarom gaan ze initiatieven voor ontmoetings- en uitgaansgelegenheden van harte ondersteunen en bevorderen

Grote ambitie op duurzaamheid
Op woningbouwgebied is er verder de nodige aandacht voor energiezuinig en duurzaam bouwen. De ambitie is ‘om binnen een bouwproject tenminste 25% van de woningen nul- op- de –meter te laten zijn. Daarnaast wordt ernaar gestreefd om in 2025 geen nieuwe woningen meer op aardgas te hebben.

Lopende zaken
Een aantal lopende ontwikkelingen komen de komende vier jaar nog prominent terug: het verkeersplan in ’s Gravenmoer, de huisvesting van de scholen en de verplaatsing van VV Dongen. En op het gebied van veiligheid blijft er onverminderd aandacht voor een ‘daadkrachtige aanpak bij de bestrijding van drugsoverlast en criminele en ondermijnende activiteiten’.

Portefeuille verdeling
Morgen worden de wethouders geïnstalleerd: dat zijn René Jansen voor de Volkspartij Dongen, Bea van Beers voor de PvdA en Rolf Vullings voor de VVD. Het meest opvallende in de portefeuilleverdeling is de switch van Financiën. Die is van de VVD naar de Volkspartij Dongen gegaan. Het ouderenbeleid en het sociaal domein zijn van de Volkspartij Dongen naar de VVD gegaan.

Door: Bernadette Klerx

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen