DS2 HV Dongen pakken de handbal regiobeker

Voor het tweede jaar achteren weten de reserves van de handbalvereniging Dongen de regiobekerfinale Noord-Brabant te winnen. In een bloedstollende eindfase troefden de dames van Dongen 2 het Waalwijkse Tachos 1 af. Met angst en beven werd op de tribune aan Dongens zijde de laatste 10 seconden beleefd. Dongen was door Babs van den Broek in de laatste minuut op 19-18 gezet. Tachos pakte de aanval op en probeerde een verlenging te forceren.

Geduw, hang en trekwerk en praten richting scheidsrechters kostte twee speelsters aan Dongenzijde twee minuten straftijd. Tien seconden voor tijd werd een Dongenovertreding bestraft met een strafworp. Dit zou weleens de bekerwinst kunnen kosten. Want zou deze strafworp worden verzilverd dan zou een verlenging van twee keer vijf minuten, met twee Dongen speelsters minder in het veld, in het voordeel van Tachos kunnen uitvallen. Jowenna van Beek kende geen zenuwen en stopte de inzet. Dongen was nu zeker van de bekerwinst.

Voor trainer/coach Carlo Scheepers een prima afsluiting van de twee jaren dat hij met deze groep heeft samengewerkt. Vorig jaar kampioen, promotie en de bekerwinst. Dit jaar handhaving in de 1e klasse en weer bekerwinst.

In de reguliere competitie had Dongen twee keer verloren van Tachos. Dongen vocht zelfs in deze 1e klasse tegen degradatie. Carlo Scheepers had er al het vertrouwen. Daar waar insiders dachten dat hij een verrassend aanvallend of verdedigend concept ging toepassen, bleef hij het vertrouwde aanvalsspel handhaven en verdedigend het eigen 6-0 systeem spelen. Ook in de spannende eindfase. Daar kreeg Babs van den Broek even opdracht om schutter Jelena Coenders uit te schakelen.

Dongen kwam goed uit de startblokken. Het scheidsrechterlijke duo wist dat zij beoordeeld zouden worden. In de beginfase waren zij dan ook niet karig met het toekennen van strafworpen. De eerste vier doelpunten van Dongen vielen allemaal vanaf de strafworplijn. Tachos kon dit beantwoorden door snelle tegenaanvallen. Bij de stand van 3-2 had Jowenna van Beek al drie zekere doelpunten voorkomen. Tachos stuitte gedurende de wedstrijd steeds op deze Dongense doelvrouw die groeide en groeide. Dongen kon weglopen naar 6-3 maar moest toezien hoe Tachos langzaam terugkwam. Bij de stand van 7-5 stond Dongen nog met vier speelsters vanwege straftijden. In deze periode was het weer Van Beek die Tachos verhinderde om dichterbij te komen. Zelfs in de laatste minuut, bij een stand van 8-7 voor Dongen, pakte Van Beek weer een break out.

Direct na rust kwamen een tweetal speelsters van Dongen op scherp te staan. Zij hadden al twee keer twee minuten tijdstraf achter hun naam staan. Dongen trok hierna toch alle registers even open en schroefde de score op naar 12-7. Hierna ging het Dongenzijde moeizamer. Tachos kroop dichterbij. Via 13-9, 14-12 werd het 14-14 en nam Tachos zelfs voor het eerst in de wedstrijd een 14-15 voorsprong. Hierna kreeg Jowenna Van Beek rust en kwam Mirella van Gulik in het doel. Ook zij liet zien niet vies te zijn van een balletje te stoppen. Dit was haar zesde bekerfinale. ,,Eentje verloren en de overige allemaal gewonnen,” lachte de blije aanvoerder na afloop met de beker.

Hectische laatste minuten
Met nog ruim zes minuten op de klok zette Wieske Pullens de 16-16 op het scorebord. Tachos zette alles op alles en via een snelle uitval kwam de 16-17 op het bord. Een minuut later zelfs de 16-18, met nog een kleine drie minuten te gaan voor de Waalwijkse ploeg.. Via 17-18 trok Hilde Loonen, anderhalve minuut voor tijd, van afstand de stand weer gelijk. Slordig balverlies in de aanval bij Tachos, werd afgestraft door een break-out van Dongen. Deze werd door Babs van de Broek omgezet in de 19-18 voorsprong. Dan volgde de laatste minuut waarin twee Dongen speelsters naar de kant werden gestuurd en Tachos nog een strafworp mocht nemen. Dongen trok aan het langste gelukkige einde.

Score: Babs van de Broek 5, Amy Logtenberg 4, Hilde Loonen 4, Marion Horvers 2, Noraly Maas 2, Wieske Pullens 1.