Junior Orkest Dongen ziet na de zomer het levenslicht

Foto: CC0/Public Domain

Een nieuw initiatief, het Junior Orkest Dongen, krijgt nog dit jaar zijn beslag. Na de zomer moeten de eerste repetities gaan plaatsvinden in De Cammeleur.

Zes muziekverenigingen uit de gemeente Dongen: christelijke muziekvereniging Crescendo, fanfare Euterpe, Drumfanfare Beatrix, Seniorenharmonie Dongen en de Koninklijke Muziekvereniging Dongen (toen nog Aurora en Musis Sacrum), besloten in 2016 tot de oprichting van een gezamenlijk orkest voor jongeren. Indirecte aanleiding daarvan vormde het project Windkracht 6, waarbij kinderen van groep 6 van de Dongense basisscholen spelenderwijs kennismaken met muziek.

In 2015 werd Windkracht 6 voor de tweede keer gerealiseerd. Dat bleek toen een onverwacht groot succes. En tóch hadden de zes verenigingen te maken met een teruglopend aantal jeugdleden. Zij ontdekten dat er veel potentiële jeugdleden waren, maar dat een goed aanbod voor hen ontbrak: er waren te veel verenigingen en die visten allemaal uit dezelfde vijver.

De muziekverenigingen besloten samen met Het KunstPodium, waarmee zij het project Windkracht 6 hadden opgezet, de handen ineen te slaan en de jeugd uit de gemeente één keuzemogelijkheid te bieden: Junior Orkest Dongen. Eind 2016 gaven de besturen en de leden van de zes verenigingen hiervoor hun zegen, waarna in 2017 hard werd gewerkt aan de totstandkoming van het orkest.

Na de zomervakantie begint het Junior Orkest Dongen met repetities. Hiervoor wordt nog overleg gevoerd met Stichting DonckHuys over een ruimte in De Cammeleur in Dongen. Afhankelijk van die gesprekken worden ook de dag en het tijdstip bepaald, waarop de orkestleden kunnen repeteren.

Windkracht 6 heeft in 2018 weer plaatsgevonden, en hier zit het tastbare resultaat. De kinderen die het leuk vinden om samen muziek te maken, hebben zich ingeschreven voor dit gezamenlijk project van Het KunstPodium en Junior Orkest Dongen. Het project bestond uit vijf muzieklessen op Het Kunstpodium, twee repetities met Rolf Rombouts als dirigent, en nu dit heuse concert op het grote podium op Koningsdag. Het vervolgproject start direct na de meivakantie en heeft dezelfde opbouw. De afsluiting is een concert op het Looiersplein op 23 juni.

Inschrijven is nog mogelijk, ook als je niet mee hebt gedaan aan dit project. Meer informatie is te vinden op www.juniororkestdongen.nl.

Reacties