Hoofdpijndossier energie Beljaart afgesloten met oprichting geschillencommissie

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De bemoeienis van de gemeente met de oplossing van de energieproblematiek in de Beljaart fase 2 is in de laatste fase beland.

De gemeente heeft enige tijd geleden al besloten een punt achter dit ‘hoofdpijndossier’ te zetten. Bewoners die nog klachten hebben, kunnen straks met hun bezwaren terecht bij een geschillencommissie, die in oprichting is. Inmiddels heeft een aantal bewoners zelf al juridische stappen ondernomen.

Dat is in een notendop de stand van zaken aan de vooravond van het afscheid van wethouder Ad van Beek, die de Beljaart vier jaar lang in zijn portefeuille had. ‘Het onderhoud op de restpunten is helemaal afgerond. We zijn er doorheen’, zo liet Van Beek de gemeenteraad weten. ‘Alle bewoners hebben persoonlijk een brief gehad over de afronding. Sommigen hebben daar nog vragen over gesteld of bezwaren ingediend.’

Juridische procedures
Het gaat dan concreet om de taptijd van warm water en de individuele warmteregeling van de vertrekken. ‘Het probleem van de taptijd hebben we op kunnen lossen, maar sommige bewoners hebben hiertegen toch bezwaar aangetekend. Zij willen een betere voorziening. Met de oplossing van de individuele warmteregeling zijn we gestopt. Dit was niet echt goed op te lossen en bovendien was dat veel te duur. Ook over dit punt zijn bewoners al met juridische procedures gestart’.

Vraagtekens
André Vonk (CDA) en Martin Montens (PvdA) zetten hier toch wel hun vraagtekens bij. ‘Had die oprichtig van een geschillencommissie niet eerder gekund, want we wisten toch eigenlijk wel dat er bezwaren aan zaten te komen? ’ vroeg Vonk zich af. Martin Montens was het daar helemaal mee eens: ‘Ik hoor de wethouder nu zeggen dat er al mensen naar de rechter stappen. Maar eigenlijk hadden die eerst naar de geschillencommissie gemoeten, die zit in feite voor de gang naar de rechter’.

Wethouder Van Beek gaf het onmiddellijk toe. ‘Ja, dat hadden we inderdaad eerder kunnen doen, maar we waren de afgelopen tijd heel druk met het zoeken naar oplossingen en afwerken daarvan. Bovendien waren er toen geen concrete bezwaren vanuit de bewoners. Ik weet ook niet op welke termijn de geschillencommissie aan de slag kan. Zij bepalen namelijk zelf hun tijdpad . Ik weet wel dat ze druk bezig met het opzetten van protocollen en dergelijke’.

Van Beek kon nog wel min of meer een meevaller melden.’Van het geld dat we voor de oplossing beschikbaar hadden gesteld is nog € 396.000 over. Daarvan reserveren we € 93.000 voor de afwikkeling van de geschillen. De rest gaat terug in de reserve. Die € 93.000 is overigens gebaseerd op een zeer globale inschatting van de ambtenaren die zich hiermee hebben beziggehouden’, zo antwoordde de wethouder op vragen van André Vonk.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen