Twee informateurs voor coalitievorming Dongen

Foto:

De Volkspartij Dongen heeft twee informateurs gekozen die de partij gaan helpen bij het vormen van een coalitie voor de bestuursperiode 2018-2022. De keuze is gevallen op Joost van Huijgevoort en Yvo Kortmann.

Joost van Huijgevoort was vier jaar geleden ook informateur in Dongen. Eerder was hij directeur van de Diamantgroep en raadslid voor het CDA en DAT (Democratisch Actief Tilburg) in Tilburg. Yvo Kortmann was onder andere burgemeester in Baarle-Nassau en Oisterwijk en waarnemend burgemeester in Best en Waalre. Hij is nu voorzitter van de Streekraad Het Groene Woud & De Meierij.

Kwaliteiten
René Jansen, fractievoorzitter Volkspartij Dongen: “Vanochtend hebben we met beide kandidaten gesproken. De pragmatische aanpak van Joost van Huijgevoort bevalt ons goed. Yvo Kortmann beschikt over veel bestuurlijke ervaring. Na de gesprekken kwamen we tot de conclusie dat we baat hebben bij beide kwaliteiten. Daarmee kunnen we voor Dongen snel, effectief en met een scherpe, frisse blik tot een resultaat komen.”

Opdracht
De informateurs krijgen de opdracht om met een advies te komen voor de vorming van een coalitie voor de bestuursperiode 2018-2022.

De voorgestelde coalitie moet het meest kansrijk zijn in de zin dat:
• De coalitie kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad;
• De afzonderlijke partners een stabiele partij zijn;
• Er voldoende vertrouwen tussen de partners onderling is;

In de verkenning onderzoekt de informateur tenminste:
• De voorkeuren voor samenwerking van iedere partij;
• De inhoudelijke bespreekpunten;
• De inhoudelijke breekpunten;
• De wethouder kandidaat van de partij (en zijn/haar profiel);
• Voorkeur voor portefeuilles binnen het college (wens versus eis).

Planning
De informateurs beginnen maandag aan de verkennende gesprekken. Zij voeren de gesprekken samen en krijgen ondersteuning van raadsgriffier Willem Vulto. Het streven is om binnen enkele weken het verslag gereed te hebben en een advies te geven over de voorkeursvariant voor de coalitievorming. Daarna wordt bepaald wie er als formateur wordt aangesteld.

Scenario’s
Gezien de uitslag van de verkiezingen zijn meerdere scenario’s mogelijk voor het vormen van de nieuwe coalitie. De Dongense gemeenteraad telt 21 zetels, dus voor een meerderheid zijn minimaal 11 zetels nodig. Volkspartij Dongen behaalde zeven zetels. PvdA, CDA, VVD en D66 haalden elk drie zetels. De Ouderenpartij voor Dongen twee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen