Daling WW-uitkeringen, kansen in zorgsector

Foto:

In vergelijking met januari 2018 is het aantal lopende WW-uitkeringen in Noord-Brabant met 0,7% gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder ligt het aantal lopende WW-uitkeringen in februari 2018 21% lager. Voor werkzoekenden liggen veel kansen in de zorgsector, nu de werkgelegenheid en het aantal moeilijk vervulbare vacatures in die sector toenemen.

Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant daalt
Eind februari 2018 waren er in Noord-Brabant 49.500 lopende WW-uitkeringen. Dat was een afname van 0,7% ten opzichte van een maand eerder en een daling van 21% in vergelijking met een jaar eerder. Ook landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen, zowel ten opzichte van januari 2018 (-1,6%) als in vergelijking met februari 2017 (-21%). Het WW-percentage in februari 2018 bedroeg in Noord-Brabant 3,7%, wat gelijk was aan het landelijke WW-percentage van 3,7% in die maand.

Kansen op werk in zorgsector nemen toe
Voor personen die werk zoeken in de sector zorg nemen de kansen op een baan toe. Na een aantal jaren van krimp is er in deze sector namelijk weer sprake van een groei van het aantal banen. UWV verwacht dat het aantal banen in de sector dit jaar landelijk met 1,5% stijgt. De afgelopen jaren was het verlies van banen het grootst in de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt), maar hier wordt de komende jaren een relatief sterke groei verwacht, omdat er vanuit de overheid extra financiële middelen beschikbaar zijn gesteld. Het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen van mensen die in de zorg werkzaam waren al met 23%.

Met het aantrekken van de werkgelegenheid neemt ook het personeelstekort toe. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures stijgt. Op www.werk.nl stonden in februari 2018 ruim 2.700 vacatures open voor zorg- en welzijnsberoepen in Noord-Brabant. Vooral verzorgenden in de individuele gezondheidszorg en verpleegkundigen op zowel mbo- als op hbo-niveau zijn schaars.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen