De partijen over hun wethouderskandidaten…

Foto:

Op 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en wordt bepaald welke 21 kandidaten de komende vier jaar de zetels in de Dongense gemeenteraad gaan bezetten. Enkele partijen die de hoop hebben in de coalitie te belanden hebben daarbij ook al wethouderskandidaten naar voren geschoven. dongen.nieuws.nl ging een rondje langs de partijen voor een inventarisatie .

Er zijn vier partijen die al een wethouderskandidaat hebben. Daarbij is Bea van Beers van de Partij van de Arbeid de enige met wethouderservaring. Zij vervulde de functie de afgelopen vier jaar samen met Piet Panis en Ad van Beek en heeft aangegeven beschikbaar te zijn voor een verlenging van het wethouderschap. Van Beek en Panis zetten binnenkort een punt achter hun politieke loopbaan waardoor er, als we wederom uitgaan van een college met drie wethouders, ruimte is voor minimaal twee nieuwe wethouders. Indien de PvdA niet in de coallitie komt, is er zelfs sprake van drie debutanten op wethoudersgebied. De kandidaten die zich hiervoor al beschikbaar gesteld hebben zijn René Jansen (Volspartij Dongen), André Vonk (CDA Dongen ’s Gravenmoer), Rolf Vullings (de Dongense VVD)

Deze kandidaten staan allen op een hoge positie op de kieslijst van hun partij. Dat betekent overigens niet automatisch dat zij ook zitting nemen in de gemeenteraad bij voldoende stemmen voor hun partij. Dongen.nieuws.nl deed navraag hoe dat bij alle partijen zit.

De vragen die we aan alle partijen stelden:

  • wie is de wethouderskandidaat voor uw partij bij eventuele coalitiedeelname?
  • op welke plaats van uw lijst staat uw wethouderskandidaat?
  • Is uw wethouderskandidaat bereid om de komende vier jaar in de gemeenteraad zitting te nemen in het geval uw partij wel voldoende stemmen haalt voor een reguliere gemeenteraadszetel van deze kandidaat maar niet tot de coalitie gaat behoren?
  • Is uw wethouderskandidaat bereid om de komende vier jaar in de gemeenteraad zitting te nemen in het geval deze kandidaat voldoende voorkeursstemmen haalt voor een reguliere gemeenteraadszetel maar als uw partij niet tot de coalitie gaat behoren?
  • Vindt u dat een partij hier volledig transparant in moet zijn zodat de positie van uw wethouderskandidaat duidelijk is voor de kiezers
  • Vindt u dat u voldoende transparant bent in dit opzicht?

Volkspartij Dongen
Voor René Jansen, lijsttrekker wethouderskandidaat van de Volkspartij Dongen is het wethouderschap geen voorwaarde. “Of de Volkspartij nu in de coalitie of de oppositie komt, maakt niet uit. Ik ben zowel beschikbaar voor de gemeenteraad als voor het wethouderschap. Daarin moeten we zeker duidelijk en transparant zijn. De kiezer moet weten waar hij/zij voor kiest. Ik zie voor mezelf een belangrijke opdracht weggelegd om samen met met gemeentebestuur/ambtenaren definitief de verbinding te leggen met de Dongenaar. Dichtbij, toegankelijk, aanspreekbaar. Denken in oplossingen. Pragmatisch. Dat kan alleen met 100% focus op Dongen en duidelijke taal over de invulling ná de verkiezing. En je eigen rol daarin. Ik vind dat ik daarin voldoende transparant ben Ik refereer aan mijn motivatie op social media en de regionale pers. De kandidaat wethouder en kandidaat fractievoorzitter van de Volkspartij Dongen is vanaf december bekend en dat geldt ook voor het zitting nemen in de gemeenteraad bij een oppositierol.”

Partij van de Arbeid
“Wij zijn trots op onze wethouderskandidaat Bea van Beers, die te vinden is op plaats 2 van onze kieslijst” aldus PvdA fractievoorzitter Eline van Boxtel. “Zij kan zorgen voor stabiliteit in het nieuwe college. Zij is immers de enige zittende wethouder die door wil gaan in de nieuwe periode.”De PvdA vindt het belangrijk om de beoogd fractievoorzitter in de gemeenteraad Eline (lijsttrekker) en kandidaat-wethouder Bea samen bovenaan de kieslijst te zetten zodat Dongenaren weten voor welk team ze kiezen. En zodat vóór de verkiezingen ook duidelijk is wie de wethouderskandidaat is.”zo antwoordt de partij.  “De PvdA is erg blij dat Eline en Bea opnieuw samen de lijst aanvoeren. Beiden hebben inmiddels acht jaar ervaring in de Dongense politiek, maar zijn met hun 32 en 34 jaar nog steeds een jonge, frisse en ambitieuze verschijning. Daarnaast staat de lijst vol met ervaren raadsleden en zowel jonge als wat oudere actieve leden van onze partij.  Dus ook al slaat Bea haar raadszetel af, er valt genoeg te kiezen bij de PvdA Dongen!”

“Natuurlijk hoopt de PvdA dat Bea de waardering krijgt die zij verdient voor haar goede wethouderschap van de afgelopen vier jaar. Wij beschouwen de voorkeursstemmen die Bea krijgt als een duidelijke oproep van de Dongenaren om Bea opnieuw terug te laten keren in het college”” vervolgt Eline: “De PvdA is daar ook altijd transparant over geweest. Vier jaar geleden en ook nu hebben we vanaf het bekendmaken van de kandidatenlijst laten weten dat Bea de kandidaat-wethouder is en in principe geen zitting neemt in de gemeenteraad.”

Dongense VVD
Voor Rolf Vullings, die op plaats drie van de lijst van de Dongense VVD staat, geldt dat hij ook  zijn raadszetel zal accepteren als de VVD voldoende stemmen haalt voor drie zetels maar niet in de coalitie komt. Fractievoorzitter Pieter Brooijmans daarover: “Daarin zijn wij ook transparant. zo weet de kiezer wat de Dongense VVD biedt.

CDA
Datzelfde vindt Andre Vonk. lijsttrekker CDA Dongen-’s Gravenmoer. “Ik ben bereid om de komende vier jaar in de gemeenteraad zitting te nemen als mijn partij wel voldoende stemmen haalt voor een reguliere gemeenteraadszetel maar niet tot de coalitie gaat behoren. Tansparantie daarover is een vanzelfsprekendheid

D66
Nieuwkomer D66 is nog niet zover en heeft nog geen eigen wethouderskandidaat. “D66 heeft hier goed over nagedacht. We zijn nieuw, doen sinds lange tijd weer mee” zegt lijsttrekker Marieke Schouten. “Onze kandidaatsraadsleden willen allemaal hun eerste rol als mogelijk raadslid ook als raadslid invullen. Mocht D66 op grond van de verkiezingsuitslag uitgenodigd worden deel te nemen aan de coalitie en gevraagd worden een wethouder te leveren dan kiezen wij ervoor een politiek zeer ervaren persoon voor te stellen voor deze belangrijke functie.”

“We weten dat er een aantal geschikte kandidaten in de regio interesse hebben om als wethouder in Dongen onze ideeën te helpen uitvoeren. Afhankelijk van de beschikbare portefeuille adviseert onze wethouderscommissie welke kandidaat zij het meest geschikt vinden. Onze fractie maakt vervolgens de definitieve keuze wie wij als wethouderskandidaat zullen voordragen. Duidelijkheid heeft wat ons betreft de voorkeur om teleurstellingen onder inwoners te voorkomen en is goed voor het vertrouwen in de politiek. Hoe andere partijen hier over denken is aan hen.”

PRO Dongen
PRO Dongen beantwoordt onze vragen alsvolgt: ”Voor PRO Dongen is deelname aan een coalitie geen doel, zoals dat ook bij de andere partijen hoort te zijn. Ons doel is om onze idealen waar te maken voor Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart en daarbij kan deelname aan de coalitie als middel bij helpen.”

“PRO Dongen loopt niet weg van haar verantwoordelijkheid: wanneer wij gevraagd worden om mee te onderhandelen dan zullen wij dat doen. Wanneer dit het geval is zullen wij gaan bekijken wie wethouder kan gaan worden namens PRO Dongen. Onze lijsttrekker Rob Huijben zal dit niet zijn. Wanneer Huijben wethouder wordt moet hij (volgens de gemeentewet) zijn zetel in de raad opgeven en heeft PRO Dongen geen raadsleden meer, dit levert een bijzondere situatie op. “

“PRO Dongen gaat er wel vanuit de wethouderskandidaten van de andere partijen gewoon in de raad zitting nemen wanneer zij gekozen worden maar niet deel uit gaan maken van het College. Je kunt het als partij de kiezers niet aandoen om iemand wel op de lijst te zetten voor de gemeenteraad en vervolgens te zeggen dat die persoon niet de raad ingaat omdat hij of zij geen wethouder kan worden. PRO Dongen hoopt dat de partijen daar goed over communiceren, zodat de kiezer straks niet teleurgesteld raakt.” aldus Huijben.

De Ouderenpartij voor Dongen gaat er vooralsnog niet van uit dat zij in beeld is voor een eventuele coalitie maar lijsttrekker Marius van der Heijden zou zich, mocht de situatie zich toch voordoen, beschikbaar stellen als wethouder. “Mij lijkt uitvoerig overleg vooraf noodzakelijk” aldus van der Heijden. Als de partij minimaal een zetel wint zal hij zijn rol als raadslid graag vervullen. Ook de Ouderenpartij voor Dongen vindt dat transparantie in dat opzicht erg belangrijk is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen