Cinemaclub Dongen presenteert: ‘Howards End’

Foto:

Maandag 19 februari vertoont Cinemaclub Dongen “Howards End” in het theater De Volckaert.

Ter ere van de 25ste verjaardag van ‘Howards End’ is de Engelse klassieker opnieuw in omloop gebracht, digitaal gerestaureerd en wel. Het drama, in 1992 goed voor drie Oscars, heeft niets aan kracht en pracht verloren. Natuurlijk ligt dat voor een groot deel aan het boek waarop de film is gebaseerd, de gelijknamige roman van E.M. Forster uit 1910, waarin feilloos de strenge standenmaatschappij wordt ontleed: de sociale codes, de onderhuidse conflicten en de liefdesperikelen.

In de elegante, prachtig vertolkte verfilming speelt Emma Thompson (die toen werd ontdekt, en een Oscar won) de intelligente, levenslustige Margaret Schlegel, een dame uit de middenklasse die één probleem heeft: binnenkort wordt de huur van haar Londense woning opgezegd. Vandaar dat ze niet lang hoeft na te denken over het huwelijksaanzoek van Henry Wilcox (Anthony Hopkins), een rijke zakenman die meerdere huizen bezit waaronder het landgoed Howards End.

Het is een verstandshuwelijk dat niet bij iedereen in goede aarde valt. Margarets jongere zus Helen (Helena Bonham Carter) is een belezen, idealistische jonge vrouw met een voor die tijd uitgesproken mening. Ze is vastbesloten om de arme klerk Leonard Bast (Samuel West) te helpen. Ze moet niets hebben van de arrogante, emotioneel geremde Henry en zijn Yorkshire pudding. ‘Don’t be sentimental about the poor’, houdt hij haar voor. Het is de tijd – vlak voor de Eerste Wereldoorlog – dat een ongetrouwd zwangere vrouw zich nog moet verstoppen en een gemolesteerd 16-jarig meisje als ‘gevallen vrouw’ door het leven moet.

Onverminderd actueel is hoe amorele rijken met alles weg denken te komen. Howards End biedt het allemaal: een gerijpt en gedetailleerd inkijkje in het Edwardiaanse tijdperk, veellagige karakters, een acteursensemble om je vingers bij af te likken en – niet onbelangrijk – een Engels landgoed als stille getuige van alle verwikkelingen.

Aanvang voorstelling 20.30 uur, zaal open vanaf 20.00 uur. Losse verkoop € 6,50 of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingen-kaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties

article
93830
Maandag 19 februari vertoont Cinemaclub Dongen “Howards End” in het theater De Volckaert. Ter ere
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20180219/cinemaclub-dongen-presenteert-howards-end/
2018-02-19T10:13:34+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/01/02103836/howsrd.jpg
Nieuws