Geen blauwe zone in centrum Dongen

Foto: Google Streetview

Het is niet nodig om in het centrum van Dongen parkeerregulerende maatregelen in te voeren zoals een blauwe zone. Wel is het zinvol en nuttig om te investeren in een aangepast parkeerverwijssysteem.

Dat adviseert Groen Licht Verkeersadviezen nadat dit bureau in opdracht van het College een onderzoek heeft uitgevoerd naar parkeren in het centrum. Het College neemt het advies van Groen Licht over. Dat betekent o.a. dat er een nieuw parkeerverwijssysteem wordt ingevoerd. Dat moet het verkeer vanaf de centrumring naar de grote parkeerterreinen in het centrumgebied ‘loodsen’: het Wilhelminaplein, het Looiershof en Binnenhoven. De planning is dat dit nieuwe systeem in maart klaar is.

Betaald parkeren geen optie
Het onderzoek naar parkeren in het centrum van Dongen was nog een actiepunt van het Verkeersplan Centrum. Bovendien hadden ook ondernemers signalen gegeven over de hoge parkeerdruk in het centrumgebied. Het onderzoek bestond onder meer uit een gedetailleerd parkeeronderzoek op straat. Daabij zijn op verschillende dagen en tijdstippen tellingen en metingen uitgevoerd naar de parkeerdruk op de diverse parkeerterreinen. Ook is er een bijeenkomst geweest voor bewoners en ondernemers.

Betaald parkeren is bij het onderzoek nooit in beeld geweest. Het College vond deze optie voor Dongen niet wenselijk en al helemaal niet gastvrij.

Parkeerkrapte vaak van korte duur
Belangrijkste conclusie van het onderzoek was dat op sommige locaties inderdaad regelmatig sprake is van parkeerkrapte. Maar deze krapte is vaak van korte duur en bovendien zijn er binnen loopafstand in de meeste gevallen nog voldoende vrije parkeerplaatsen beschikbaar.

Het is dus niet nodig om parkeermaatregelen in te voeren. ‘Maar het is wel verstandig om het Wilhelminaplein aantrekkelijk in te richten voor lang parkeren en om goede looproutes naar De Cammeleur, de supermarkten aan het Looiershof en de Tramstraat te realiseren’, vindt Groen Licht. En het College is het daarmee eens. Dat heeft zeker ook te maken met de ontwikkelingen in het centrumgebied. ‘De voorbereidingen voor de herinrichting van het Wilhelminaplein en omgeving zijn inmiddels van start gegaan. In het nieuwe inrichtingsplan wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan parkeren en looproutes binnen het centrumgebied, ’ zo legt het College in een brief aan de gemeenteraad uit.

Groen Licht adviseert ook om kritisch te kijken naar de tijdstippen die gehanteerd worden bij laad- en losvakken in de Sint Josephstraat.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen