Column Peter Verschure: “Soms wordt er hoog van de ‘Duiven’ toren geblazen”

Foto: Christ Grootzwagers

Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. Peter is ook natuurgids en nodigt u in deze column allemaal van harte uit voor zijn volgende wandeling…

Soms wordt er hoog van de ‘Duiven’toren geblazen
En niet alleen door de storm, van een paar weken geleden, maar ook door de verhalen en geruchten die in Dongen de ronde doen. Mensen vragen zich af, wat gaat er wel en wat gaat er niet gebeuren in “onze” Duiventoren. Maar….. is het wel “onze” Duiventoren, als hij in Dorst ligt: Dorst hoort bij Oosterhout en hij is in bezit van Staatsbosbeheer en enkele particulieren. We zullen toch niet denken, omdat wij daar onze Dongense viervoeters uitlaten, dat de hondepoep die dan daar gedeponeerd wordt bepalend is voor onze gemeentegrens? Als dat de grens aan geeft laat ik onze Lobbes voortaan aan de overkant van de Groenstraat uit ……

De Duiven uit de toren waren de vroegere voorlopers van ons mobieltje. Via een briefje aan de poten werden berichten verstuurd en vloog het nieuws de wijde wereld in, niet snel, wél betrouwbaar. Tegenwoordig komt het nieuws via social media aangevlogen, wél sneller, minder betrouwbaar. Dat nieuwe nieuws noemen we fake-nieuws, dat nemen we dan met een gezond korreltje zout…. En daar heeft ook “onze” Duiventoren last van. Al bijna 20 jaar wordt er over zijn bossen gediscussieerd, plannen gelanceerd, daarop wordt dan geprotesteerd, die weer genegeerd, dus ’t blijft gecompliceerd en daarom nog steeds niks gerealiseerd.

Vragen als; komt de N629 dwars dóór de Duiventoren of gaat hij er rakelings langsaf? Wie gaat er straks de fijnstof happen, de Dongense bewoners of de bosbewoners? Wat wordt er opgeofferd aan natuur, wat wordt er gecompenseerd, door P.I.P. en wat is dat P.I.P. voor een onnozele afkorting? Hebben de gemeentes en provincie samen een akkoord over de oversteek van ’t kanaal, of is dat een brug te ver? Of heeft protersteren nog zin? Of worden bijzaken, hoofdzaken en andersom? Hééél veel vragen dus, ik probeer als natuurgids op die vragen een redelijk antwoord te geven.

Op zondagmorgen 18 februari vertrek ik met een groep “Ken en Genieters”, om half negen bij de parkeerplaats aan de Moerkensdreef in de Duiventoren, dat is het pad tegenover de vroegere “Hespel”. Bij uitzondering kunnen óók niet leden, van Ken en Geniet, kosteloos aansluiten. En om mij te herkennen, zult u uit moeten kijken naar de volgende persoon: Mijn signalement luidt, lengte 1.80 meter, leeftijd tussen de 50 en 75 jaar, redelijk normaal postuur, bruine gepoetste kaplaarzen en in mijn rugzak hopelijk veel parate natuurkennis, die ik dan graag met u deel. Na anderhalf tot 2 uur kent u de Duiventoren als uw broekzak.

We hopen dat u daarna, de bomen door het bos wél zult zien, al zullen we nu zonder blad geen 50 tinten groen kunnen bewonderen, maar wellicht mooie soorten mossen en roofvogels. Misschien reeën, en kunnen we luisteren naar de eerste vinkenklanken of horen we het geroffel van de bonte specht. We bekijken de bomen met rode stippen op hun stam en ik kan u nu al verklappen, dat die niet de kinderziekte mazelen hebben…. Maar óók dat ze géén mazzel hebben. Goed om te weten, onderweg stoppen we nog even voor een bakske, mar dat moeten we zelf wel meenemen.

De wandeling gaat dus over en door natuur, gaat ook bij slecht weer gewoon door, alleen als code rood bij windsnelheden zonder snelheidsbeperking worden voorspeld en de stormwind door de bomen blaast, blazen ook wij de wandeling af. U kent het bekende spreekwoord “de tak valt niet ver van de boom”, dus we nemen geen risico en willen niet dat u gillend en rennend vallende takken moet ontwijken, terwijl de golven van de woeste zee tegen de Duiventoren klotsen. Maar een beetje “takkenweer”houdt buitenmensen niet binnen ….. hoop ik.

Vriendelijke groeten uit de Groenstraat, Peter.

Reacties