Vervolgd raadslid Rob Huijben: ”ik ben niet de verdachte, maar het slachtoffer”

Foto: Jan Stads

CDA-raadslid Rob Huijben wordt vervolgd voor het doen van valse aangiften tussen 2013 en 2016. Dat meldt het openbaar ministerie. Huijben zou als CDA raadslid in 2016 naar eigen zeggen meerdere malen zijn bedreigd en mishandeld en o.a. in mei en september 2016 meerdere dreigbrieven hebben ontvangen. Daaropvolgend politieonderzoek resulteerde volgens het OM echter in verdenking dat de meldingen vals waren.

In 2016 werd bekend dat een Dongens raadslid aangifte van bedreiging had gedaan. Vlak daarna trad Huijben naar buiten met het bericht dat hij het betreffende raadslid was. Nu verdenkt het OM hem dus  van het doen van valse meldingen In een korte reactie weten laat Rob Huijben weten dat hij erg is geschrokken . “Ik ben niet de verdachte, maar het slachtoffer” aldus Huijben. “Ik sta perplex dat ik nu word vervolgd. Het openbaar ministerie is erg voorbarig.”

Dat er uit het politieonderzoek naar de bedreigingen geen bewijzen naar voren zijn gekomen, verbaast hem. ,,Alle dreigbrieven die binnen zijn gekomen zijn heb ik aan het OM  overhandigd.” zegt Huijben  “Ik begrijp er niets van. Ze kunnen beter energie steken in het opsporen van mijn bedreigers dan in deze zaak, want die lopen nog vrij rond.”

Openbaar Ministerie
In een bericht op haar website meldt het Openbaar Ministerie het volgende: “Het OM accepteert geen fysiek of verbaal geweld tegen personen met een publieke functie zoals raadsleden en zette dan ook stevig in op onderzoek en eventuele vervolging van verdachten. Dat er nu sprake zou zijn geweest van het doen van valse aangifte, daar tilt het OM zwaar aan. Zeker als dat wordt gedaan door een persoon met een publieke functie. Het OM hecht veel belang aan integere vertegenwoordigers van de overheid. Daarnaast is door politie en OM veel tijd in het onderzoek gestoken. Tijd die aan andere zaken en slachtoffers besteed had kunnen worden. Het raadslid zal zich in het voorjaar moeten verantwoorden voor de politierechter.” aldus het OM.

Reactie CDA Dongen
Huijben zit sinds 2014 in de gemeenteraad. Voor de raadsverkiezingen van maart staat hij vierde op de kandidatenlijst. Zijn partij reageert verbaasd. Partijvoorzitter Jan Megens zegt op Omroep Brabant: “Het heeft ons echt verrast, wij wisten van niets. Ik ga natuurlijk op voorhand niemand beschuldigen, maar we schrikken er wel van.” Fractievoorzitter André Vonk meldt vanaf zijn vakantie-adres: “ik heb kennis genomen van het bericht. We zullen begin van de volgende week overleg voeren om de ontstane situatie te bespreken.”

Reactie burgemeester Marina Starmans
Desgevraagd zegt  burgemeester Marina Starmans: “Dit is op de eerste plaats een zaak tussen OM en het betrokken raadslid. Het is aan de rechter om daar inhoudelijk een uitspraak over te doen. Wij kunnen geen uitspraak doen over de schuldvraag. Duidelijk is wel dat door alle commotie die nu is ontstaan, sprake is van een integriteitsprobleem. Het is aan het CDA en het betrokken raadslid om samen in overleg te gaan en daar een standpunt over in te nemen’’ De burgemeester spreekt van een trieste dag. ,,Het is nooit goed als bestuurders in het nieuws komen omdat hun geloofwaardigheid op het spel staat. Wat mij betreft staat integriteit hoog in het vaandel.’’

 

 

 

Reacties

article
91130
CDA-raadslid Rob Huijben wordt vervolgd voor het doen van valse aangiften tussen 2013 en 2016.
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20180111/vervolgd-raadslid-rob-huijben-verdachte-slachtoffer/
2018-01-11T13:44:51+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/01/11134438/robhuijben4.jpg
D'n Ham Vandaag, Nieuws