‘The Day Will Come’, een film als een mokerslag

Foto:

Maandag 8 januari vertoont Cinemaclub Dongen de film “The day will come” in het theater De Volckaert.

De ene film blijft al wat langer aan de ribben kleven dan de andere. The Day Will Come is zo’n plakkertje. De film vertelt het verhaal van de broertjes Elmer en Erik die eind jaren 60 opgroeien in het woelige Kopenhagen. Wanneer hun moeder ziek wordt, verhuizen ze noodgedwongen naar het jongensinternaat waar de hardvochtige directeur Heck (een onderkoelde Lars Mikkelsen) een schrikbewind voert. Wat beide jongens aanvankelijk nog als een tijdelijke oplossing wordt verkocht, groeit al snel uit tot een nachtmerrie waar maar geen einde aan wil komen.

Scenarist Søren Sveistrup (The Killing) en regisseur Jesper W. Nielsen grepen voor The Day Will Come terug op talrijke getuigenissen van mishandeling en misbruik in het Deense Godhavn-instituut en in achttien vergelijkbare jeugdinstellingen. De afzonderlijke verhalen plakten ze samen tot het verhaal van Erik en Elmer, waarbij het relaas vooral op de schouders van de laatste steunt.

Een confronterend script, twee getalenteerde jonge acteurs met een hoge aandoenlijkheidsfactor in de hoofdrol en Lars Mikkelsen en Sofie Gråbøl, beiden bekend van de The Killing als tegenspelers staan garant voor een onvergetelijke kijkervaring. Vooral de manier waarop Mikkelsen van de wrede directeur Heck een geloofwaardig mens in plaats van een eendimensionale slechterik weet te maken, is bewonderenswaardig.

The Day Will Come is een aangrijpende film, die je tot ver na de aftiteling met grote verslagenheid in de bioscoopstoel laat zitten. Vooral de woorden ‘’gebaseerd op een waargebeurd verhaal’’ maken dan diepe indruk.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.  Toegangsprijs

€ 6,50 of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingen-kaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

 

Reacties