Column Peter Verschure: ‘bomen over bomen’

Foto: CC0/ Creative Commons

Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn al meer dan een jaar veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. Peter schrijft in zijn column over zijn ervaringen in zijn eigen tuin en natuurlijk geeft hij als specialist zo nu en dan ook nuttige tuintips.

Bomen over bomen….hoe ouder hoe mooier

Ik begrijp dat u denkt dat gaat bij mij niet op…Maar het gaat hier dus ook niet over mensen maar over bomen. In de herfst zwammen we over zwammen., en nu gaan we over ’bomen’ bomen.

Het zijn prachtige statige monumenten in de natuur, en iedere boom is een natuurgebied op zichzelf Op een oude eik kunnen wel 300 soorten organismen leven. En om mooi te blijven gebruikt hij geen botox om zijn rimpels op zijn stam weg te werken. Op hoge leeftijd beweegt hij zijn takken nog soepel met de wind mee, terwijl ik met een beetje tegenwind al gebruik maak van mijn e-bike; zijn plooien en dikke groeven worden gekoesterd door dieren die er in overwinteren, en door mossen en zwammen die er mee in symbiose leven…

Als ik zo,n trotse oude knar van 200 jaar in ons dorp zie staan stelt me dat steeds gerust, want dan lijkt het, of ik zelf net pas kom kijken… Er zijn olijf bomen die 2000 jaar oud zijn, die hebben de Romeinen nog langs zien marcheren. Want bomen zijn de langstlevende en grootste wezens op onze aardkloot. Eeuwen geleden werden bomen aanbeden en als heiligen vereerd en wie het daar niet mee eens was… werd zoals ooit in Dokkum gebeurde een kopje kleiner gehakt.

De heilige eik in Den Hout was ook nog grensbepalend. Karel de Grote, toch geen kleine jongen, ’liet bomen planten rond de dorpskernen, de zogenaamde brinken, en onder die bomen werd vergaderd en recht gesproken en werden zelfs vonnissen uitgevoerd

Onze Dongense leerlooiers dankten hun vooruitgang ook aan de eik waarvan ze het looizuur gebruikten. En dat we de Woeste Zee, de Bergen en Surae nu kunnen bewonderen danken we ook aan de bomen die het stuivende zand met hun wortels tegen hielden waarna deze zandophopingen ontstonden.

Een diepe buiging dus voor die taaie rakkers, die op hoge leeftijd nog vruchten leveren en volop productief zijn… om jaloers op te worden.
Iedere herfst kleurt zo’n oude kanjer ons dorp oranje-geel en goudbruin, terwijl wij er dan maar bleekjes bijlopen…. Zijn kale kruin bloeit in de lente weer tot volle wasdom. Het was dus pure afgunst dat ik zijn bladeren met plezier op de composthoop deponeerde, en daarna het zweet van mijn dunne kruin veegde. Zelfs zijn verdorde bladeren doen nog dienst als warmtedeken voor dieren en planten in de winter, en daarna nog als compost om de kringloop compleet te maken

Hij overleefde hete zomers, ijskoude winters, oorlogen, kabinetsformaties en carnavalsperikelen….en bekommert zich niet over zijn honderden nakomelingen die zichzelf kunnen bedruipen en geen last blijken te hebben van puberaal gedrag of mid-life crisis
Hij staat als een boom: met zijn wortels diep in de Dongense grond en zijn takken tot bijna in de hemel

Niet gek dat ik nu al droom om straks in het voorjaar onder zo’n kanjer te zitten mijmeren, met een goed boek en een lekker drankje en dan samen zo lekker.. nog ouder… te worden; dat wens ik u ook.
Prettige jaarwissling

Groeten uit de groenstraat peter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen