Wandkleed Scheppingsverhaal schittert in Oude Kerk

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Het imposante wandkleed, waarop het Scheppingsverhaal is uitgebeeld , heeft een mooie plek gekregen in de Oude Kerk aan de Kerkstraat. Het wandkleed, dat broeder Amator samen met bewoners van de wijk West 1 maakte, hing jarenlang in een ruimte bij Amarant Pauluskerk.

Daar moest het weg, omdat Amarant die ruimte nodig had voor een interne verbouwing. Een bestaan in de vergetelheid dreigde, want een nieuwe locatie lag bepaald niet voor het opscheppen. Het kleed is namelijk ook qua grootte imposant: 10 x 4,5 meter. En dat bleek het grootste struikelblok.

Na een maandenlange vergeefse zoektocht naar een geschikte locatie, kwam dan toch nog op het nippertje een oplossing, waar iedereen heel erg blij mee is. En daarom was er woensdag een korte officiële bijeenkomst waarop het wandkleed aan de pers werd gepresenteerd. Dat gebeurde in het bijzijn van vertegenwoordigers van de Stichting De Oude Kerk, de parochie Klein-Dongen-Vaart, gemeente Dongen en Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen. Mari Groenendaal, jarenlang voorzitter van de wijkraad West 1 en zeer begaan met het wel en wee van de wijk, blikte nog eens terug op de afgelopen maanden, die in het teken stonden van een zoektocht naar een geschikte locatie.

En dat was geen eenvoudige opgave. ‘In Dongen hadden we De Cammeleur, de Volckaert en het Cambreurcollege op het oog, maar al die locaties bleken om uiteenlopende redenen niet haalbaar. We hebben heel veel reacties gehad van mensen die het jammer vonden als het kleed zou verdwijnen. We zijn toen ook buiten Dongen gaan kijken naar een geschikte locatie, maar dat leverde helaas ook geen resultaat op. Ik had me er eigenlijk al neergelegd dat we het kleed kwijt waren, totdat ik op een avond een telefoontje kreeg van iemand die voorstelde om eens bij de Oude Kerk te informeren. Ik dach zelf dat het daar niet zou passen, maar heb toch een brief geschreven naar de secretaris’. En dat bleek een gouden greep.

‘Wij stonden er meteen positief tegenover’, zegt secretaris Arie van der Dussen hierover. ‘We hebben in ons bestuur meteen gezegd dat we meewerken, als het kan. We zijn toen naar de Pauluskerk gegaan en hebben het doek opgemeten en wat bleek, het paste precies. En daarna ging het opeens heel snel. Vorige week is het doek opgehaald bij Amarant en opgehangen in de Oude Kerk.’ Dat het kleed nu in de Oude Kerk hangt, is ook heel symbolisch. Van der Dussen geeft een lesje geschiedenis. ‘Het wandkleed komt uit een katholieke kerk. De Oude Kerk is van origine ook katholiek; in 1648 is het een protestantse kerk geworden en toen is alles wat katholiek was eruit gehaald. Mooi dat dat nu weer in elkaar schuift. Wij zijn erg blij met het resultaat’.

En Mari Groenendaal is dat zeker ook. ‘Het wandkleed is zo bijzonder omdat het samen met de wijkbewoners is gemaakt. Broeder Amator was bovendien een veelzijdig en bewogen kunstenaar die zich sterk met de wijk verbonden voelde. Zijn principe was dat iedereen van kunst moet kunnen genieten’.
Het wandkleed wordt waarschijnlijk ook weer opgenomen in de Broederpadwandelingen.

Door: Bernadette Klerx

Reacties

article
89938
Het imposante wandkleed, waarop het Scheppingsverhaal is uitgebeeld , heeft een mooie plek gekregen in
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20171206/wandkleed-scheppingsverhaal-schittert-oude-kerk/
2017-12-06T20:06:02+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2017/12/06200556/kleed.jpg
Nieuws